MISSION: IMPOSSIBLE – VAARALLINEN TEHTÄVÄ (1996)

Mission: Impossible
Ohjaaja
Brian De Palma
Henkilöt
Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

1960-luvun televisiosarjan ikuisuuksiin jatkuvaksi elokuvailmiöksi muuttanut megahitti antoi Brian De Palmalle mahdollisuuden varioida Hitchcockia tällä kertaa action-blockbusterin puitteissa (syyttömän takaa-ajetun teema). Viattomamman maailmanajan Kiovasta käynnistyvässä tarinassa Tom Cruise näyttelee petturiksi lavastettua salaista agenttia, joka joutuu puhdistamaan maineensa.

***

Brian De Palma (s. 1940) on amerikkalainen ohjaaja-käsikirjoittaja, joka on tullut yli 50 vuotta kestäneellä urallaan tunnetuksi jännitys- ja rikoselokuvista sekä psykologisista trillereistään. De Palman töitä ovat mm. menestysteokset kuten Carrie (1976), Arpinaama (1983), Lahjomattomat (1987) sekä kulttimainetta nauttivat Phantom of the Paradise – Aavemusa (1974), Blow Out – Viimeinen todistaja (1981) ja Carlito’s Way (1993). Vuonna 1996 De Palma ohjasi vuosina 1966-1973 esitetystä, Bruce Gellerin luomasta televisiosarjasta Vaarallinen tehtävä ensimmäisen elokuvaversion Mission: Impossible – Vaarallinen tehtävä pääosassa supertähti Tom Cruise agentti Ethan Huntin roolissa. Elokuvan budjetti oli 80 miljoonaa ja maailmanlaajuisesti se oli menestyksekäs 457 miljoonan dollarin lipputuloillaan. Mission: Impossible – Vaarallinen tehtävä poiki viisi jatko-osaa ja suunnitteilla on kaksi lisää vuosille 2023 ja 2024. Jokaisen elokuvan tuotti osittain Tom Cruise itse. Elokuvasarjoista se on tällä hetkellä kaikkien aikojen 16. menestynein.

Mission: Impossible – Vaarallinen tehtävä muokkautui De Palman käsittelyssä tyylikkääksi ja huikean viihdyttäväksi vakoojatarinaksi. Juoneltaan kokonaisuus on kuin hämähäkinverkko koostuen varastetuista tietokonelevyistä, myyristä, sekasorrosta ja epäjärjestyksestä, huijauksista ja murhasta tapahtumien alkaessa Kiovassa suoritetun tehtävän jälkeen Prahasta. Ethan Hunt ja hänen Impossible Missions Force -joukkonsa (Emmanuel Béart, Emilio Estevez, Kristin Scott-Thomas) Jim Phelphsin johdolla (Jon Voight) ryhtyvät jäljittämään ja sieppaamaan petturia ja levyä, joka sisältää jokaisen länsimaisen vakoojan henkilöllisyyden Euroopassa. Cruise huomaa tapahtumien kuluessa olevansa syytetty myyräksi. Mission: Impossible – Vaarallinen tehtävä -vakoojatarinassa Ethan Hunt pyrkii paljastamaan, kuka lavasti hänet useimpien hänen IMF-tiiminsä jäsenten murhista.

De Palma sai käsikirjoittajikseen mukaan elokuvaansa todelliset alan taiturit David Koeppin ja Robert Townen. David Koepp on kaikkien aikojen yhdeksänneksi menestynein käsikirjoittaja Yhdysvaltojen lipputuloissa mitattuna. Eri genrejen osaajana hän on monipuolinen tekijä ja on ollut mukana luomassa scifi-seikkailuista Jurassic Parkia (1993) ja Indiana Jones ja kristallinkallon valtakunta -elokuvaa (2008) sekä De Palman rikoselokuvaa Carlito’s Wayta (1993) sekä supersankarielokuva Spider-Man – hämähäkkimiestä (2002). Robert Towne puolestaan tunnetaan käsikirjoituksista Roger Cormanin teoksiin kuten Mies vahakabinetissa (1964), Roman Polanskin Chinatownista (1974) sekä Hal Ashbyn Shampoosta (1975). Sormensa pelissä hänellä oli kreditoimattomana tekijänä mm. Coppolan Kummisedässä (1972), Warren Beattyn Punaisissa (1981) sekä John Schlesingerin Maratoonarissa (1976). Tom Cruisen kanssa Towne teki yhteistyötä myös elokuvissa Days of Thunder – ukkosta radalla (1990), Firma (1993) sekä jatko-osassa Vaarallinen tehtävä II (2000).

Kaiken kaikkiaan Cruise vakuuttaa jännittäviä tilanteita täynnä olevassa toiminnallisessa kokonaisuudessa, jossa kuuluisa tunnuskappale soi säännöllisin väliajoin. De Palma on kiistaton mestari käyttäen taidokkaita kamerakulmia ja taiteellisia ratkaisuja. Koeppin ja Townen käsikirjoitus siirtyy toiminnan kautta juonitteluun ja nostaa sen paranoian, vainoharhaisuuden tasolle jännitysnäytelmän tarjotessa katsojalle elokuvan edetessä yhä enemmän mutkikkaita juonenkäänteitä.

– Mark Salisburyn (Empire) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2.9.2022