JERRY MAGUIRE – ELÄMÄ ON PELIÄ (1996)

Jerry Maguire/Jerry Maguire – livets spel
Ohjaaja
Cameron Crowe
Henkilöt
Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
138 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

”Show me the money!” Juppihuuman ysäripäivityksessä menestyksekäs urheilumanageri tipahtaa pohjalle oman pikkufirman, yhden asiakkaan (Cuba Gooding Jr.) ja yhden romanttisen oljenkorren (Renée Zellweger) varaan. Cameron Crowen ohjauksessa on vastustamatonta imua, ja käsikirjoitus tarjoilee useita poploreen vakiintuneita one-linereita.

***

Tom Cruisen esittämä Jerry Maguire on urheiluagentti, joka on lähtötilanteessa omaksunut firman arvot: on tahkottava rahaa, vaikka vastaan tulisi minkälaisia eettisiä ongelmia. Tämä tarkoittaa raatamista satojen asiakkaiden kanssa, joihin on välttämättä pidettävä henkilökohtaista kontaktia, sillä se on agentin työn tärkeimpiä asioita, kuten Jerrylle on vanhan johdon alaisuudessa opetettu. Mutta ehtiikö valtavan työmäärän keskellä oikeasti välittämään asiakkaistaan?

Juuri tämän vuoksi urheiluagentti kohtaa myös eettisiä ongelmia. Kuinka kannustaa (ja itse asiassa painostaa) useita kertoja pahoista päävammoista kärsinyttä urheilijaa jatkamaan uraansa, vaikka tämän perhe ei sitä enää haluaisi, pelkona kun on pysyvä vammautuminen. Tämä aihe on amerikkalaisessa urheilussa tärkeä ja aiheen käsittelyssä Cameron Crowen Jerry Maguire – elämä on peliä on aikaansa edellä. Päävammoja tuottavat suosikkilajit, kuten elokuvan sivuteema amerikkalainen jalkapallo, mutta myös nyrkkeily, jääkiekko ja uusimpana skeittaus sekä lumilautailu.

Jerry Maguire kirjoittaa hotellihuoneessa omatunnon pistellessä kipeän muistion, jonka jakaa firmansa työntekijöille. Työkaverit taputtavat, mutta johtaja antaa potkut. Vain yksi työntekijä uskaltautuu hyppäämään Jerryn matkaan, kun tämä alkaa etsiä uutta tulevaisuutta. Jerryä seuraa uuteen, epävarmaan tulevaisuuteen Renée Zellwegerin esittämä kirjanpitäjä Dorothy, joka on siskonsa kanssa yhdessä asuva leski ja pienen pojan äiti.  Valtavasta asiakaskontaktiverkostosta huolimatta Jerrylle jää asiakkaaksi vain Arizonan amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Rod Tidwell, jota Cuba Gooding Jr näyttelee huomattavan ekspressiivisesti.  Rod on niitä urheilijoita, jotka tarvitsevat kannustusta ja huolenpitoa, mutta antavat myös luottamusta tukijoihinsa. Julkinen rooli on tietysti kukkoileva.

Jerry Maguire on siis täynnä erilaisia kiinnostavia teemoja. Amerikkalaisen elokuvan tyylille ominaisesti tarinan kerronnassa on onnistuttu: näkyviä särmiä ei hioutuneessa kokonaisuudessa juuri ole, jollei juuri alajuonien moninaisuutta pidä sellaisena. Itse asiasta, urheiluagentuurista, käsikirjoittaja-ohjaaja Crowe tietää paljon ja sitä seuraa mielikseen. Rakkaustarina on sekin varsin miellyttävä, ei vähiten sen vuoksi, että Zellweger on vähintäänkin rakastettava hahmo, eikä hänen palvovaan katseeseensa kyllästy. Idealisti-Zellwegerin ja eettisen uratykin Cruisen kemiat ovat nekin kohdallaan.

– Jari Sedergren 2022