DOUBLE TEAM – KOVA KAKSIKKO (1997)


Koripallon supertähti Dennis Rodman ja retrohahmo Mickey Rourke terästävät Tsui Harkin eksentristä ja hauskaa teknoseikkailua, joka pääsi Suomessa kankaalle vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin päätösfilminä. Asekauppojen ja tiedustelun räjähdysherkkä vyyhti tarjoaa nettiajan alkuhuumaa, agenttisvengiä ja Oscar-palkitun Peter Paun upeaa kuvausta.
***
Yhdysvaltain hallituksen agentti Jack Quinn (Jean-Claude Van Damme) kaappaa Kroatiassa freelance-terroristi Stavrokselta (Mickey Rourke) rekkalastillisen plutoniumia ja päättää vetäytyä eläkkeelle. Kolme vuotta myöhemmin Quinn houkutellaan Belgiaan yrittämään Stavroksen kiinniottoa. Terroristin poika saa surmansa iskussa tivoliin. Kamppailun päätteeksi Quinn menettää tajuntansa. Hän herää Siirtokunnaksi kutsutulla saarella, jossa liikaa tietäviä agentteja pidetään vankeina. Quinn päättää paeta voidakseen suojella raskaana olevaa puolisoaan Kathrynia (Natascha Lindinger) Stavroksen kostolta. Sankarin luotettavin kumppani on eksentrinen asekauppias Yaz (Dennis Rodman), jolla on nerokkaita apuvälineitä moneen lähtöön.
Useita Cannon-elokuvia käsikirjoittaneen Dan Jakobyn agenttielokuvahanke nimeltä The Colony kiinnosti Jean-Claude Van Dammea vuodesta toiseen. Tarina koki monia muodonmuutoksia ennen valkokankaalle pääsemistään. Elokuvaa päätettiin muokata buddy-toimintakomediaksi ja nostaa toiseksi sankariksi koripallon kulttihahmo, Chicago Bullsin Dennis Rodman. Ohjaaja Tsui Harkin agenttinäkemyksen taustalla oli hänen 1980-luvulla työstämänsä Mad Mission -sarja, jonka veijarihuumori pyöri merkillisten keksintöjen ja elokuvaviittausten ympärillä. Aistittavissa on myös Tsui Harkin ja John Woon 1990-luvun kilpailuasetelma, johon hongkongilaiset tekijät ajautuivat, kun yhteistyö oli tyssännyt A Better Tomorrow -sarjan etenemistä koskeviin erimielisyyksiin. Useat Double Teamin ainekset, kuten terroristin ja agentin perhe-elämää häiritsevät kostoiskut (etenkin pikkulapsen surma tivolissa) ja tieteisfantasiaan kallistuva liioittelu muistuttavat Woon samaan aikaan valmistelemaa elokuvaa Face/Off, joka ehti teattereihin hieman myöhemmin.
Menestys jäi vaatimattomaksi, mutta puheet epäonnistumisesta ovat liioiteltuja. Double Team on varmatyylinen ja luovalla tavalla sekopäinen kokonaisuus, jossa voi nähdä viihdearvojen lisäksi esteettistä taituruutta. 1990-lukulaisen ironinen, internetistä ja fetissimuodista kiihottunut “päheys” on ajan myötä vain kasvanut korkoa. On ilmeistä, että Dennis Rodman ei ole kokenut näyttelijä, mutta Tsui Hark on osannut hyödyntää urheilijapersoonan räiskyvää filmaattisuutta ja huumoria. Visuaalisen ilotulituksen keskeinen rakentaja on kuvaaja Peter Pau, joka myöhemmin palkittiin Oscarilla elokuvasta Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Double Team päätyi Suomessa suoraan videolle, mutta teatterilevitykseen pääsy on ollut hyvin lähellä. Syyskuussa 1997 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali toi Savoy-teatteriin Finnkinon suomeksi tekstitetyn 35mm-kopion, jota ei arkistoitu eikä koskaan toiste esitetty julkisesti.
– Lauri Lehtinen 16.10.2020