JAMES JA JÄTTIPERSIKKA (1996)

James and the Giant Peach
Ohjaaja
Henry Selick
Henkilöt
Paul Terry, Miriam Margolyes, Joanna Lumley
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
79 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Roald Dahlin romaanista
Ikäraja

Osin stop-motion animaationa toteutetussa elokuvassa orvoksi jäänyt James on ilkeiden tätien hoidossa. Salaperäisen muukalaisen Jamesille lahjoittamat kiemurtelevat krokotiilinkielet aloittavat tapahtumasarjan, jonka seurauksena pihan kituliaaseen puuhun kasvaa yhtäkkiä jättipersikka. Persikan kiveen on asettunut asumaan valtavia hyönteisiä, joiden kanssa James pääsee suureen seikkailuun.

***

James ja jättipersikka (James and the Giant Peach) on Henry Selickin ohjaama Disney-elokuva vuodelta 1996. Se perustuu Roald Dahlin kirjaan Jaakko ja jättipersikka vuodelta 1961.

Elokuvan päähenkilö James on jäänyt orvoksi – kuten Disney-tarinoissa niin usein – sarvikuonon nielaistua hänen vanhempansa ja hän joutuu elämään kahden kamalan tätinsä, Äkämän ja Äimän kanssa. Edessä on pastellivärein alussa kuvatun perheidyllin sijaan vain työtä, työtä ja työtä, josta palkaksi saa haukkuja ja ruoaksi kalanpäitä. Haaveilu on poissuljettua, mutta kukapa Jamesia pystyisi lopulta estämään.

Jamesin elämä muuttuu, kun hän vaaraa uhmaten pelastaa hämähäkin ja saa haltuunsa taikakrokotiilinkieliä. Kun ne putoavat vahingossa puutarhaan, esiin putkahtaa jättimäinen persikka. Sen sisällä asustaa joukko hyönteisystäviä heinäsirkasta hämähäkkiin, joiden kanssa James voi lähteä taianomaiselle matkalle New Yorkiin, isältä perittyyn haaveiden kaupunkiin: tavoite on päästä Empire State Buildingin huipulle.

Tim Burtonin ja Henry Selickin toisessa yhteistyöelokuvassa yhdistetään näyteltyä elokuvaa, kuva-kuvassa -animaatiota ja tietokoneanimoituja erikoistehosteita, mikä oli omana aikanaan teknisesti edistyksellinen yhdistelmä, vaikka stop-motion -menetelmää sinänsä oli käytetty jo klassikkoelokuvissa The Lost World (1925) ja King Kong (1933) ja kehitelty mm. Clash of Titans -elokuvassa (1981).  Näyttelijä- ja ääninäyttelijäkaarti on maailmanluokkaa. Musiikin on tehnyt Randy Newman.

– Jari Sedergren 2022

Elokuvassa yhdistetään näyteltyä elokuvaa, kuva-kuvassa -animaatiota ja tietokoneanimoituja erikoistehosteita, mikä oli omana aikanaan teknisesti edistyksellinen yhdistelmä. Näyttelijä- ja ääninäyttelijäkaarti on maailmanluokkaa. Musiikin on tehnyt Randy Newman.

– Jari Sedergren 2022