JÄÄMYRSKY (1997)

The Ice Storm
Ohjaaja
Ang Lee
Henkilöt
Kevin Kline, Joan Allen, Sigourney Weaver, Tobey Maguire
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
111 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Rick Moodyn romaanista
Ikäraja

Rick Moodyn romaaniin perustuvassa elokuvassa perheen sisäiset suhteet ja hiljainen epätoivo tiivistyvät kuin lähestyvä talvimyrksy Connecticutin yllä. 1990-luvun nousevat tähdet Tobey Maguire, Christina Ricci, Elijah Wood ja Katie Holmes tekevät hienot roolit tässä kadotettujen sielujen galleriassa, joka kuuluu 1990-luvun parhaimpiin elokuviin.

***

Taiwanilaissyntyisen Ang Leen 1990-luvun alun arthouse-hittien Hääjuhla (Wedding Banquet/Hsi yen, 1993) ja Syö juo mies nainen (Eat Drink Man Woman/Yinshi nan nu, 1994) jälkeen ohjaaja pääsi näyttämään kyntensä Emma Thompsonin Jane Austen -adaptaation Järki ja tunteet (Sense and sensibility, 1995) parissa. Lopputulos oscareineen ja baftoineen oli niin onnistunut, ettei Leen tarvinnut enää huolehtia jatkosta. Kaikki ovet aukenivat uudelle mestarille, niin myös vapaus valita oma materiaalinsa.

Ohjaaja valikoi uuden elokuvansa kohteeksi Rick Moodyn romaaniin perustuvan kuvauksen 1970-luvun alun amerikkalaisen perheen tuhoutumisesta. Jäämyrskyn tapahtumat sijoittuvat New Canaanin pikkukaupunkiin Connecticutiin. Ajoitus on Kiitospäiväviikko 1973. Kansakunta elää Vietnamin sodan jälkimainingeissa, ja presidentti Nixonin hallinto on juuri rysähtämässä karikkoon nimeltä Watergate. Eräs aikakausi on päättymässä, kyynisyys valtaamassa alaa, myös perheiden sisällä. 1970-luvun alku merkitsi nimittäin myös avioerolukujen huikeaa kasvua verrattuna edellisiin vuosikymmeniin.

Jäämyrskyn tutkivan katseen alla on tuuliajolle joutuneen perheen kohtalo yhtälailla alati muuttuvassa maailmassa. Kasvukertomuksen päärooleja eivät esitäkään enää vain lapset, sillä heidän ohellaan myös aikuiset harovat epätoivoisina kohti seksuaalista ja sosiaalista ymmärrystä. Rinnastaessaan vanhemmat lapsiin ohjaaja Lee näyttää välähdyksen tulevaisuudesta, joka ei mieltä ylennä. Kaikki haluavat vastauksia, niin 14- kuin 40-vuotiaatkin. Ainoan eroavaisuuden tarjoaa yksilön tukahtuneisuuden aste – lapsissa piilee vielä optio siihen avoimuuteen, mistä heidän isänsä ja äitinsä ovat jo vieraantuneet.

Ben (Kevin Kline) ja Elena Hoodin (Joan Allen) perheen kulissit ovat päällisin puolin kunnossa. Vanhin poika Paul (Tobey Maguire) on 16-vuotias opiskelija, jonka rakkausasiat ovat pahasti mutkalla. Hänen 14-kesäisen sisarensa Wendyn (Christina Ricci) seksuaalinen uteliaisuus on altis ylittävän kaikki sopivaisuuden rajat. Hyvin ei mene vanhemmillakaan; Ben pettää vaimoaan turhautuneen naapurinrouvan (Sigourney Weaver) kanssa. Elena itse on tukehtumaisillaan yksinäisyyteensä.

Elokuvan nimi viittaa New Canaanin marraskuiseen jään ja lumen viittaan, lähiöelämän symboliseen kylmään glaseeraukseen. Myrsky itsessään kohoaa ratkaisevaan rooliin tarinan traagisena kliimaksina. Tarkkanäköinen ja hiljaisen hienosti näytelty, syvälle ihmismieleen ja -sieluun porautuva Jäämyrsky on provokatiivinen näkemys perheyhteyden liian pitkälle ehtineestä kuoliosta.

– 21.6.2004 OH