LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: SVANETIAN SUOLA X RADIOTON RINNE (1930)

Sol Svaneti
Ohjaaja
Mihail Kalatozov
Maa
Neuvostoliitto
Tekstitys
suom. tekstit / English subtitles
Kesto
55 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Mihail Kalatozovin kuvat ja Tapani Rinteen musiikki johdattavat ihmisen ja luonnon ikiaikaisen kamppailun kauneuden ja armottomuuden äärelle.

Mykkäelokuvafestivaali Loud Silents peruuntuu kevään osalta koronaviruksen vuoksi. Festivaalin uudesta ajakohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Olemassa olevat liput ja festivaalipassit kelpaavat sellaisenaan uutena ajankohtana, vaikka niissä näkyisi vanha päivämäärä. Muutoksen vuoksi asiakkailla on oikeus lippujen ja passien peruuttamiseen ja takaisinmaksuun. Peruutuksen voi tehdä ilmoittamalla tilauksen ja lippujen tiedot verkossa osoitteessa www.eventio.com/peruutus. Palautuspyynnöt on tehtävä 16.4.2020 mennessä.

 

Kaukasus-vuoriston rinteille ja laaksoihin levittyvää Svanetian aluetta asuttaa svaanien kansa. Maisemaa hallitsevat vuorten lisäksi keskiaikaiset puolustustornit ja suurimman osan vuodesta lumiset jäätiköt. Elämä on eristäytynyttä, kurjaa ja köyhää. Työtä on tehtävä jatkuvasti: kiven louhintaa, ohran viljelyä, eläinten paimentamista. Arkea värittävät uskonnolliset rituaalit ja taikausko. Pulaa on kaikesta: ruoasta, vedestä ja suolasta. Sitten pelastus saapuu neuvostopioneerien raivaaman tien myötä. Sivistys ja moderni teknologia ovat valloittaneet syrjäseudun!

Kamerankäytön ja kuva-asettelun mestarina tunnetun Mihail Kalatozovin ensiteos Svanetian suola (1930) on sekä lavastettu propagandaelokuva että paljon enemmän. Ansionsa sillä on ikivanhan elämäntavan etnografisena dokumentointina, mutta realismia ja propagandaa enemmän Kalatozov oli kiinnostunut kuvien sanattomasta voimasta. Elokuvan visuaalisuus on vaikuttavaa. Aistivoimaisissa näyissä yhdistyvät innovatiivisuus, iskevyys ja jopa huumori, sekä poeettisuus, joka tekee arkipäivän kurjuudesta hypnoottisen kaunista. Ihmisen kamppailu paikastaan luonnossa on ikuinen.

Kuvien virtaan viettelee omintakeinen, kansainvälisesti tunnettu saksofonitaiteilija Tapani Rinne, jonka tuotannossa luonto on aina ollut tärkeässä roolissa. RinneRadiota menetyksekkäästi luotsannut puhallinsoitinvirtuoosi esiintyy nyt soolona loihtien kuultavaksi Svanetian ankaran ja kesyttämättömän tuulen. Sulosoinnut väreilevät vuoristopurojen pinnalla ja lumisilla, pilviä hipovilla huipuilla.

Kenelle:
Wannabe-sherpoille, korkeuksiin kurottelijoille, vanhan suolan janoajille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia 17.–19.4.