LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: SVANETIAN SUOLA X RADIOTON RINNE (1930)

Sol Svaneti
Ohjaaja
Mihail Kalatozov
Maa
Neuvostoliitto
Tekstitys
suom. tekstit / English subtitles
Kesto
67 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Mihail Kalatozovin ensiteos on sekä lavastettua propagandaelokuvaa että ikivanhan elämäntavan etnografista dokumentointina. Ennen kaikkea se on lumoavaa kuvien virtaa. RinneRadiota menetyksekkäästi luotsannut puhallinsoitinvirtuoosi Tapani Rinne esiintyy soolona loihtien kuultavaksi Svanetian ankaran ja kesyttämättömän tuulen.

Kaukasus-vuoriston rinteille ja laaksoihin levittyvää Svanetian aluetta asuttaa svaanien kansa. Maisemaa hallitsevat vuorten lisäksi keskiaikaiset puolustustornit ja suurimman osan vuodesta lumiset jäätiköt. Elämä on eristäytynyttä, kurjaa ja köyhää. Työtä on tehtävä jatkuvasti: kiven louhintaa, ohran viljelyä, eläinten paimentamista. Arkea värittävät uskonnolliset rituaalit ja taikausko. Pulaa on kaikesta: ruoasta, vedestä ja suolasta. Sitten pelastus saapuu neuvostopioneerien raivaaman tien myötä. Sivistys ja moderni teknologia ovat valloittaneet syrjäseudun!

Kamerankäytön ja kuva-asettelun mestarina tunnetun Mihail Kalatozovin ensiteos Svanetian suola (1930) on sekä lavastettu propagandaelokuva että paljon enemmän. Ansionsa sillä on ikivanhan elämäntavan etnografisena dokumentointina, mutta realismia ja propagandaa enemmän Kalatozov oli kiinnostunut kuvien sanattomasta voimasta. Elokuvan visuaalisuus on vaikuttavaa. Aistivoimaisissa näyissä yhdistyvät innovatiivisuus, iskevyys ja jopa huumori, sekä poeettisuus, joka tekee arkipäivän kurjuudesta hypnoottisen kaunista. Ihmisen kamppailu paikastaan luonnossa on ikuinen.

Kenelle:
Wannabe-sherpoille, korkeuksiin kurottelijoille, vanhan suolan janoajille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia.