LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: BACK TO GOD’S COUNTRY X CATS OF TRANSNISTRIA (1919)

Back to God's Country
Ohjaaja
David M. Hartford
Henkilöt
Nell Shipman, Charles Arling, Wheeler Oakman
Maa
Kanada
Tekstitys
suom. tekstit / English subtitles
Ikäraja
S
Kesto
73 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
James Oliver Curwoodin tarinasta Wapi, the Walrus

Kanadalaisen elokuvan ensimmäinen nainen Nell Shipman ohjasi ja näytteli feministisiä naiskuvia ja kuvasi mielellään luontoa ja eläimiä. Kanadan erämaahan ja jäiselle merelle sijoittuva pohjoinen länkkäri on sovitus James Curwoodin koiraseikkailusta Wapi, the Walrus (1918). Harvoin nähdyn erämaatarinan säestää omintakeinen ja hypnoottinen Cats of Transnistria.

Kanadalaisen elokuvan ensimmäiseksi naiseksi kutsuttu Nell Shipman oli itsenäinen tekijä niin valkokankaalla kuin sen ulkopuolella. Näyttelijänuransa lisäksi riippumattoman elokuvan pioneeri käsikirjoitti, tuotti ja ohjasi urallaan lukuisia elokuvia. Shipman teki aktiivisia, feministisiä naiskuvia, minkä lisäksi hän kuvasi luontoa ja eläimiä, mieluiten aidoilla kuvauspaikoilla. Myös Back to God’s Country -elokuvassa Shipmanin esittämä nainen on neuvokas toimija, joka pistää kampoihin pahikselle ja pelastaa avuttoman miehen.

Kanadan metsäiseen erämaahan ja jäiselle merelle sijoittuva Back to God’s Country on eräänlainen pohjoinen länkkäri, joka huipentuu huimaan takaa-ajoon jäätiköllä. Nell Shipman sovitti James Curwoodin koiraseikkailutarinan Wapi, the Walrus (1918) elokuvakäsikirjoitukseksi itse ja nosti päähenkilöksi nuoren naisen. Tanskandoggikostaja Wapi jää sivurooliin, mutta on lopulta korvaamaton apu. Paikkansa parrasvaloissa saavat myös monet muut eläinesiintyjät, kuten jokaisen kohtauksensa varastava suloinen karhunpentu. Vanhin säilynyt pitkä kanadalaiselokuva oli ilmestyessään kansainvälinen suurmenestys.

Luvassa on kiehtovia äänimaisemia ja hippunen eläimellistä energiaa, kun erämaaseikkailun säestää Cats of Transnistria -trio. Kansainvälistä arvostusta keränneiden Transnistrian kissojen omintakeinen musiikkityyli on saanut vaikutteita post-rockin, dream popin, shoegazen ja nykyklassisen minimalismin kentiltä.

Kenelle:
Eläinten ystäville, luonnosta huumaantuville, äänimaisemien maalareille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia.