TERRORIA PREERIALLA (1956)

The Maverick Queen
Ohjaaja
Joe Kane
Henkilöt
Barbara Stanwyck, Barry Sullivan, Scott Brady
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit / svensk text
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm

Kun alkuteksteissä komeilevat Zane Greyn ja B-tuotantojen Picasson Joe Kanen nimet, voidaan olla varmoja siitä, että nyt on saavuttu lännenelokuvan teeskentelemättömään ytimeen. Stanwyck kovistelee hämäräpuuhiin sotkeutuneena saluunanomistajana, jota taltuttamaan karauttaa Butch Cassidyn ja Sundancen poppooseen soluttautuva Pinkerton-agentti. KAVI:n arkistoholveista löytynyt 1950-luvun alkuperäiskopio tarjoaa harvinaisen tilaisuuden ihailla Republic-yhtiön Naturama-laajakuvaprosessia sekä Trucolor-värijärjestelmää.

Huom! Elokuva esitetään tällä paikalla aikaisemmin olleen Jään tänne yöksi (Ball of Fire) tilalla. Jään tänne yöksi -liput käyvät molempiin Terroria preerialla -elokuvan näytöksiin. Pahoittelemme ohjelmamuutosta!

***

The Maverick Queen on Joseph Kanen viimeinen ison budjetin studiofilmi. Western kuvattiin Warnerin Trucolor-filmille, jota voitiin käyttää heidän laajakangas-prosessissaan Naturamassa. Republic oli alun perin tietysti ns. B-filmien studio, mutta tilanne oli muuttunut vuonna 1952, kun yhtiö onnistui tekemään rahaa elokuvalla The Quiet Man.

The Maverick Queen perustui tunnetuimpiin lännenkirjailijoihin kuuluneen Zane Greyn teokseen – hän oli pääosan esittäjä Barbara Stanwyckin mielikirjailija –, mutta tämän nimenomaisen romaanin oli itse asiassa viimeistellyt Zanen poika Romer. (Tämän kirjoittajan, opettajan pojan, ensimmäisiin muistikuviin kotikoulun pienessä kirjastossa kuuluu lähes metrin mittainen rivi värikkäitä Zane Greyn romaaneja…)

Elokuva kuvattiin Coloradossa lähellä Silvertonia, samassa paikassa missä George Roy Hillin tunnettu klassikko, vuonna 1969 ilmestynyt Butch Cassidy and the Sundance Kid myöhemmin kuvattiin. Päinvastoin kuin elokuvan typerähkö suomenkielinen nimi sanoo, elokuva tapahtuu vuoristossa, ei suinkaan preerialla, vaikka karja onkin juonentyngän keskiössä.

Wyomingiin sijoittuva juoni kietoutuu pikkukaupunkiin, joka on pitkälle yhden naisen, Kit Banionin omistuksessa. Nainen on tekemisissä Wild Bunch -nimisen rosvojoukkion kanssa. Karjavarkaiden ja junaryöstäjien jengiä johtaa Butch Cassidy pääapurinaan Sundance Kid, joka on Kit Banionin rakastaja. Kaupunkiin saapuva salaperäinen Jeff Younger, joka tulee toimeen ainakin kauniiden naisten kanssa ja osoittautuu taitavaksi aseenkäyttäjäksi, sotkee tilanteen perin pohjin, varsinkin kun Sundance osoittautuu kuolettavan mustasukkaiseksi tapaukseksi.

The Maverick Queen ei ehkä kuulu aivan maailman parhaiden westernien kaanoniin, mutta Stanwyckin, värimaailmansa ja lännenelokuvien ikuisen viehätyksen vuoksi se on katsomisen arvoinen.

– Jari Sedergren 2020