KIELLETTY YSTÄVYYS (1948)

The Passionate Friends
Ohjaaja
David Lean
Henkilöt
Ann Todd, Claude Rains, Trevor Howard, Betty Ann Davies
Maa
Iso-Britannia
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
perustuu H.G. Wellsin romaaniin
Ikäraja

Lyhyen onnen teemojen epävirallinen jatko-osa kuvaa naista, jonka kukkaan puhkeava kaipaus on yhtäaikaisesti inspiroiva ja tuhoava. H. G. Wellsin romaanista sovitetussa tarinassa vanhat tunteet leimahtavat liekkiin, kun nainen kohtaa vanhan ihastuksensa Sveitsin Alpeilla. Tämä laukaisee raskaan Jaakobin painin syrjähypyn jännityksen ja rutinoituneen avioarjen välillä.

***

Brittiohjaaja David Leanin filmografia jakautuu jokseenkin selkeisiin vaiheisiin: yhteistyö Noël Cowardin kanssa (1942–1945), Dickens-sovitukset (1946–1948), Ann Toddin tähdittämät elokuvat (1949–1952), välivaihe (1954–1955) sekä uran jälkipuoliskon suurteokset (1957–1984). Klassikoiden katveeseen sijoittuvat kolme Todd-elokuvaa ovat Leanin uran huonoiten tunnettuja teoksia: Kielletty ystävyys (The Passionate Friends, 1949), Ei syyllinen – eikä syytön (Madeleine, 1950) ja Avaruuksien aave (The Sound Barrier, 1952). Niistä ensimmäinen, Kielletty ystävyys, perustuu H.G. Wellsin romaaniin The Passionate Friends: A Novel (1913), joka oli filmattu jo aikaisemmin, Maurice Elveyn ohjaamana elokuvana The Passionate Friends (1922). Leanille romaani toimii kuitenkin lähinnä viitteellisenä lähdemateriaalina, jonka keskiössä oleva kolmiodraama valjastetaan käsittelemään Leanille tuttua romanttisen rakkauden ja epämääräisen kaipuun tematiikkaa.

Kielletty ystävyys kertoo kolmiodraamasta naisen ja kahden miehen välillä. Mary on naimisissa pankkiirimies Howardin kanssa, vaikka hänellä on yhä tunteita menneisyytensä miestä Steveniä kohtaan. Mary ja Steven olivat rakastavaisia monia vuosia sitten, mutta Mary kieltäytyi naimasta Steveniä. ”Miksi ei voi olla rakkautta ilman tätä takertumista”, Mary tivasi. Sen sijaan Mary päätyi epäromanttiseen avioliittoon Howardin kanssa. Elokuvan alussa Mary saapuu sveitsiläiseen hotelliin, jossa hän odottaa aviomiehensä saapumista. Viereiseen hotellihuoneeseen saapuu kuitenkin Steven. Räjähdysherkkä tilanne kehystää tarinaa, joka käynnistyy Maryn muisteluiden välityksellä.

Elokuvan tuotanto oli haasteellinen. David Leanin, Anthony Havelock-Allanin ja Ronald Neamen vuonna 1944 perustaman Cineguild-elokuvayhtiön projektin oli alun perin tarkoitus olla Neamen ohjaustyö. Ongelmat käsikirjoituksessa sekä vaikeudet Neamen ja Toddin välillä johtivat kuitenkin heiveröisiin tuloksiin, joihin elokuvan levitysyhtiön johtaja J. Arthur Rank ei ollut tyytyväinen. Rank pyysi Leania ottamaan ohjat käsiinsä. Vastahakoinen Lean suostui paineen alla. Yhdessä Stanley Haynesin kanssa Lean muokkasi Eric Amblerin laatimaa käsikirjoitusta, minkä jälkeen kuvaukset jatkuivat Leanin johdolla. Jännitteiset kuvaukset saivat henkilökohtaisempia sävyjä, kun Lean ja Todd aloittivat suhteen, vaikka olivat molemmat tuolloin naimisissa eri henkilöiden kanssa. Kulissien takana tapahtuvan draaman on arveltu osaltaan vaikuttaneen Cineguildin hajoamiseen, joskin yhtiö ehti tuottaa vielä Leanin seuraavan elokuvan Ei syyllinen – eikä syytön.

Kolmiodraamakehyksestä huolimatta Kielletty ystävyys ei ole perinteinen rakkauselokuva. Elokuva saattaa aluksi vaikuttaa tavanomaiselta muistojen melodraamalta, mutta pian kerronta käy monimutkaisemmaksi. Mukaan tulee sisäkkäisiä takaumia ja kertomuksen kulkua keskeyttäviä tajunnanvirran katkoksia. Kerrontaa alkaa vaivata epämääräisyys; rajat menneen ja nykyisen välillä hämärtyvät. Kerrontatapa saa aikaan, elokuvatutkija Michael A. Andereggin sanoin, ”kajahduksia, jotka särkevät sellaisia hyväksyttyjä kategorioita kuten syy ja seuraus, ennen ja jälkeen, nyt ja silloin”. Kerronta fokalisoituu näennäisesti vain Maryyn, mutta lopulta päähenkilö jää kerronnan ulottumattomissa olevaksi arvoitukseksi. Kerronnan epämääräisyys muodostaa ikään kuin sumuverhon, jonka takana häilyy hämmentäväksi ja hämmentyneeksi jäävä päähenkilö.

Lopputulos saattoi olla monesta liiankin hämmentävä, sillä Kielletty ystävyys ei saanut aikanaan hyvää vastaanottoa. Toisin kuin samankaltaista tematiikkaa käsittelevä Leanin Lyhyt onni (Brief Encounter, 1945), Kielletty ystävyys on yhä suuren yleisön unohtama. Siinä missä Lyhyt onni sijoittaa haikean romanttisen rakkauden tragedian arkisille asemille ja kaduille, Kielletty ystävyys kehystää kertomuksensa Sveitsin jylhiä vuoria ja pilviä vasten. Lean koki romanttisen miljöön syöneen elokuvan tehoa. Toisaalta epäsovinnainen kerrontatapa kääntää sovinnaiset puitteet monimerkitykselliseksi ja ambivalentiksi elokuvaksi, joka on Leanin muodollisesti kiehtovimpia teoksia.

Lähteitä: Kevin Brownlow: David Lean: A Biography (1996, Macmillan); Michael A. Anderegg: David Lean (1984, Twayne Publishers); Stephen M. Silverman: David Lean (1989, Abrams)

– Ilpo Hirvonen 22.6.2023