ASE KÄDESSÄ (1950)

The Gunfighter/Med vapen i hand
Ohjaaja
Henry King
Henkilöt
Gregory Peck, Helen Westcott, Millard Mitchell
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
83 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
double bill -lippu 13 € / 10 € (klubikortilla)
Ikäraja

Kesän kiehumispisteessä poreilevat myös perhesuhteet ja avioeroisien huoltajuuskiistat. Näkökulmansa tähän mieskriisin ja isyyden painolastiin tuovat Henry Kingin lännenklassikko ja Joel Schumacherin 90-luvun yksinäinen ratsastaja -kuvaus. Yhteen päivään sijoittuvat elokuvat kertovat miehistä matkalla kohtaamaan lapsiaan, mutta psykologiset esteet ja patoutuneet tunteet saavat aseet nousemaan ja tilanteet eskaloitumaan.

***

Kuuluisa asemies Jimmy Ringo ratsastaa kaupunkiin löytääkseen tosirakkautensa, joka ei kuitenkaan halua edes nähdä sitä. Monilla kaupunkilaisilla on oma kiinnekohtansa Ringon elämään – Ringo ei siis saavu kaupunkiin vahingossa. Ringo ei etsi etsi vaikeuksia, vaan jopa sovittelua, mutta vaikeudet odottavat häntä jokaisen nurkan takana.

Kreditoimattomasti mukana elokuvan teossa ollut Roger Corman kertoi haastattelussaan vuonna 2010 olleensa studiolla lähinnä lähettipoikana, jolle vyörytettiin kaikki hommat, jotka eivät muille kelvanneet. Corman valitti asiasta ja lopulta ”he antoivat minulle westernin, jonka nimi oli The Big Gun, ja se oli hyvä. Se oli ensimmäinen hyvä projekti mikä minulle annettiin. Kirjoitin pitkän, yksityiskohtaisen analyysin siitä, he ostivat käsikirjoituksen ja siitä tuli Gregory Peckin tähdittämä The Gunfighter, jota pidetään nykyisin klassisena Westerninä”. Elokuvan kreditoinneissa elokuvan käsikirjoitti William Bowers yhdessä William Sellersin, jonka tuloksia tuottaja Nunnally Johnson kreditoimattomasti uudelleen kirjoitti. Alun perin tarina oli tullut Bowersilta ja ohjaaja-käsikirjoittaja André de Tothilta.

Gregory Peck ei ollut itsestään selvä ehdokas Jimmy Ringon rooliin. Kun elokuvaoikeudet olivat Columbia Picturesilla, roolia tarjottiin John Waynelle, joka piti roolista, mutta hylkäsi sen, koska vihasi yhtiön johtajaa Harry Cohnia. Columbia myi oikeudet 20th Century Foxille, ja niin pääosa meni Gregory Peckille. Wayne sai viimeisenä roolinaan samankaltaisen tehtävän elokuvassa The Shootist (1976).

Jimmy Ringon hahmolla on etäinen yhteys lännen asesankariin Johnny Ringoon, joka tunnettiin laittoman Youngerin perheen etäisenä serkkuna ja Doc Hollidayns sekä Earpin veljesten vihollisena. Johnny Ringo kuoli kymmenen päivän juoppokauden jälkeen luultavimmin itseaiheutettuun ampumahaavaan. Joka tapauksessa hahmon ympärille on eri aikoina rakennettu monia myyttisiä tarinoita, Ase kädessä on yksi niistä.

– Jari Sedergren 2020