PIKKU NAISIA (1949)

Little Women
Ohjaaja
Mervyn LeRoy
Henkilöt
June Allyson, Peter Lawford, Margaret O'Brien
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
122 min
Teemat
Lisätieto
Louisa M. Alcottin romaanista
Ikäraja

Louisa May Alcottin Pikku naisia (1868–1869) on tyttökirjojen suuri klassikko, inspiroiva kertomus uusi-englantilaisen Marchin perheen sisaruksista. Vuoden 1949 pirteässä elokuvassa nähdään June Allyson kirjailijaksi aikovana Jona, Elizabeth Taylor ylellisyyksistä haaveilevana Amyna, Janet Leigh sisaruksista vanhimpana Meginä ja Margaret O’Brien ujona Bethinä.

Louisa May Alcottin tarina neljän tyttären perheestä Amerikan sisällissodan aikana Uudessa Englannissa on osoittautunut klassikoksi eli luetuksi ja kestäväksi. Kirja on toiminut lähtökohtana monelle muullekin filmatisoinnille kuin Mervyn LeRoyn 1949 valmistuneelle versiolle, jossa pääosassa olivat Marchin perheen sisaruksien rooleissa June Allyson, Elizabeth Taylor ja Janet Leigh. Jatkuvuutta sekä tarinan luonteessa että Hollywoodissa osoittaa se, että tämänkin filmin käsikirjoittajiksi on merkitty jo George Cukorin vuoden 1933 versiossa olleet Victor Heerman ja Sarah Y. Mason.

Jos kohta käsikirjoitus noudatteli suurelta osin tuttuja latuja, Mervyn LeRoyn ohjauksen uutuus oli kuvauksessa: Robert H. Planck ja Charles Edgar Schoenbaum työskentelivät nyt värielokuvan parissa ja visuaalisuuteen oli panostettu myös kuvasuunnittelussa. Sen onnistuneisuutta osoittaa myös elokuvan saama Oscar parhaasta lavastuksesta. Jopa suuri osa ulkokuvauksista on toteutettu studiossa, mikä antaa oman panoksensa elokuvan yleiseen tunnelmaan.

Pikku naisia alkaa romaanin lailla jouluna. Perheen isä taistelee Yhdysvaltain sisällissodassa, äiti (Mary Astor) ja neljä tytärtä  Meg (Janet Leigh), päähenkilöksi muodostuva kirjailijanuraa rakentava Jo (June Allyson), Amy (Elizabeth Taylor) ja Beth (Margaret O’Brien) juhlivat suurta juhlaa yhtä aikaa riemukkaasti ja melankolisesti – tässä voi helposti nähdä yhtymäkohtia muutamaa vuotta ennen elokuvan valmistumista päättyneen toisen maailmansodan vaikutusta. Elokuvan ajattomuus on lopulta aina avoin ajankohtaisille tulkinnoille.

Näyttelijöistä esiin nousee mieleenpainuvasti vanha herra James Laurence, jota tulkitsee filmatessa jo 85-vuotias C. Aubrey Smith, lukemattomien sivuosien esittäjä parin edellisen vuosikymmenen aikana Hollywoodissa. Smith kuoli saman vuoden joulukuussa eikä koskaan nähnyt viimeiseksi jäänyttä elokuvaansa.

– Jari Sedergren 2019