FILMIN KULISSIEN TAKANA (1955)

The Big Knife
Ohjaaja
Robert Aldrich
Henkilöt
Jack Palance, Ida Lupino, Wendell Corey
Maa
USA
Kesto
113 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Infernaaliseksi viritetty kuvaus Hollywoodin eettisestä erämaasta. Jack Palance on painostuskuvion pyörteisiin joutuva filmitähti, Ida Lupino hänen avioeroa valmisteleva vaimonsa ja Rod Steiger despoottimainen tuottajahahmo – ohuelti verhoiltu irvikuva
Louis B. Mayerista ja Harry Cohnista.

***

Monipuolisena, eri lajityyppejä kokeilleena ohjaajana kunnostautunut Robert Aldrich (1918-1983) on tunnettu film-noir -elokuvien harrastajien keskuudessa etenkin kanonisoidusta teoksestaan Kohtalokas tapaaminen eli Kiss Me Deadly (1955). Suurimmaksi osaksi saman luovan ryhmänsä kanssa jopa samana vuonna Aldrich sai aikaan myös niin ikään film noir -vivahteisen elokuvan Filmin kulissien takana, joka on usein epäreilusti unohdettu tekijänsä tuotannossa. Filmin kulissien takana on yhdistelmä film noiria ja melodraamaa sekä kauhuun yltävää tunnelmaa.  Elokuva perustuu samannimiseen näytelmään The Big Knife kirjoittajanaan nykyään laajaa huomiota vaille jäänyt Clifford Odets.

Aldrichin teos sijoittuu Hollywoodin maailmaan keskiössä suuri filmitähti Charlie Castle (Jack Palance). Charlie haluaa vetäytyä näyttelijän työstä pelastaakseen avioliittonsa ja elää vaimonsa Marionin (Ida Lupino) kanssa. Kuitenkin voimakas ja vaativa studiopomo Stanley Hoff (Rod Steiger) vaatii Charlieta pitäytymään sopimuksessa, joka hänen on uusittava seitsemän vuoden välein. Charlien huolena ja painajaisena eivät ole ainoastaan avioliiton ongelmat, sillä lisäksi hän syyllistyi rattijuopumukseen ja aiheutti auto-onnettomuudessa lapsen kuoleman. Painostava ja hirvittäviä raivokohtauksia saava Hoff uhkaa paljastaa Charlien rattijuoppouden. Hoffin hahmo on eräänlainen parodia ja irvokas henkilökuva Hollywood-tuottajista Harry Cohnista ja Louis B. Mayerista.

Vaikka Jack Palance suoriutuukin muistettavasti ja ansiokkaasti roolistaan Charliena, tekee myös koko naisnäyttelijöiden joukko erittäin merkittävää työtä. Heistä nousevat esiin selkeästi Ida Lupino surumielisenä, päätöksissään epävakaana Marion-vaimona ja Shelley Winters (Lolita, Räsynukke) Dixie Evansina, kenties elokuvan todellisena tähtenä. Huomioitavan osan tekevät myös Jean Hagen (Asfalttiviidakko, Laulavat sadepisarat) Charlieta manipuloivana viettelijättärenä sekä Ilka Chase (Uusien tähtien alla) juorutoimittajana.

Kaiken kaikkiaan Filmin kulissien takana on pienimuotoisempi, vähemmän suureellinen elokuva kuin Kohtalokas tapaaminen. Kuten alkuperäisessä näytelmässä, tapahtumat sijoittuvat pitkälti yhdelle näyttämölle, Charlien Kalifornian kotiin ja elokuva on myös vahvasti dialogipainotteinen. Lisäksi Filmin kulissien takana on teoksena voimakkaan likainen: kohtaus toisensa jälkeen täynnä hajoavan avioliiton draamaa, suhteita, viettelystä, seksiä manipulaationa sekä murhayritystä. Aiemmin toteutetun Auringonlaskun kadun (1950) tavoin se paljastaakin myös osaltaan Hollywoodin sekä amerikkalaisen unelman pinnan alla kihisevän luontaisen korruption.

–  Samm Deighanin (Sound and Fury: Impotent Violence in Robert Aldrich’s The Big Knife/Diabolique Magazine) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 9.3.2022