KESÄINEN ROMANSSI (1955)


Amerikkalainen vanhapiika Jane (Katharine Hepburn) päättää matkustaa säästöillään romanttiseen Venetsiaan ennen kuin luovuttaa kokonaan rakkauden suhteen. Siellä hän tutustuu ja rakastuu antiikkikauppias Di Rossiin, joka ei kuitenkaan kerro itsestään koko totuutta. Löydettyään vihdoin rakkauden Jane ei aio luopua ilman taistelua. Yksi parhaiten Venetsian taikaa kuvaavista elokuvista!
***
Yksinäisyys ja itsenäisyys eivät ole vastakohtia vaan kaksosia. Ne voivat antaa ujoillekin seikkailijoille rohkeutta astua eteenpäin maailmaan. Kun mies kieltäytyy sitoutumasta ja valitsee vapauden, hän on ikonoklastinen sankari, kun taas naista, jolla ei ole kumppania valinnan tai kohtalon seurauksena katsotaan usein säälillä. David Leanin (1908-1991) ohjaama ja Katharine Hepburnin tähdittämä kesäiseen Venetsiaan sijoittuva Kesäinen romanssi (1955) luo tunnelman vangitsevalla tavalla vanhanpiian romanttisten odotusten Italian matkasta. Tässä teoksessa kaikki toteutuu ikään kuin Lean ja Hepburn olisivat löytäneet sanattoman, täydellisen ymmärryksen toisistaan. Heidän erilaiset herkkyytensä, Leanin taidot ja Hepburnin suorapuheisuus sulautuvat toisiinsa tavalla, joka on vertaansa vailla.
Kesäisen romanssin keskiössä on Hepburnin esittämä Jane Hudson, ”hieno sihteeri” Ohiosta, jollaiseksi hän itseään kuvailee. Hän on säästänyt sievoisen summan tehdäkseen kerran elämässä tapahtuvan matkan Venetsiaan. Hän on nainen, joka on pärjännyt hyvin itselleen. Toisaalta kaipuuta hän ei voi kuitenkaan paeta. Kun kohtaamme Janen, hän on matkalla määränpäähänsä junalla, myöhemmin hän nousee vesibussiin matkalaukkunsa ja elokuvakameransa kanssa. Hän haluaa tallentaa näkemänsä ja kokemansa ja muistaa sen ikuisesti.
Jane tutustuu mieheen nimeltä Renato de Rossi (Rossano Brazzi), joka osoittautuu antiikkikauppiaaksi. Pari tapaa aluksi satunnaisesti, ensin Piazza San Marcolla ja myöhemmin Janen katsellessa lasikuppia näyteikkunassa. Jokainen yksin matkustava nainen tai kuka tahansa nainen tunnistaa tällaisen pelurin ja jopa hän voi rakastua. Renato de Rossi on elegantti, sekä mies että metafora itse matkustamisen mysteerille ja seikkailulle. Mies on naimisissa, mutta ei kerro itsestään koko totuutta. Jane on valmis tutustumaan tähän mieheen, tiesi hän sitä tai ei. Kaiken kaikkiaan rakastunut Hepburn ja hänen tulkintansa ovat ihme itsessään.
Kesäinen romanssi muistuttaa meitä myös siitä, kuinka emme ole aivan omia itseämme matkustaessamme. Molekyylit värähtelevät korkeammalla taajuudella tehden meistä virittyneempiä, huokoisempia. Tämä pätee erityisesti Venetsiaan, joka on yksi planeetan hämmentävimmistä ja viehättävimmistä kaupungeista. Kaarevilla kanavilla ja katunauhalla varustettuna, puhumattakaan sen äkillisistä ja yllättävistä umpikujista, se on sekä salaliittomainen että ylpeä. Se uhmaa joka käänteessä, mutta jos olet oikea ihminen, se saa sinut rakastamaan sitä enemmän. Monimutkainen nainen tarvitsee monimutkaisen kaupungin ja Venetsiassa Jane, ehkä myös Hepburn kohtaa itselleen sopivan kumppaninsa. Venetsia oli myös mieluinen kuvauskohde Leanille, sillä se oli hänen lempikaupunkinsa. Kesäisen romanssin hän nosti peräti suosikikseen omassa tuotannossaan.
Kesäisen romanssin pitäisi kertoa siitä, miten pelko elämisestä on lamaannuttavampaa kuin kuoleman pelko. Lopun pitäisi näyttää surulliselta, mutta kaikki onkin läpitunkevan riemukasta kuin juhlallinen cocktail, jossa on monimutkainen, katkeransuloinen lopputulos. Ja kokonaisuutena elokuva on hurmaavan kaunista katseltavaa. Elokuvaaja Jack Hildyard on taltioinut Venetsiaa aidoilla kuvauspaikoilla ja Venetsian voi todeta olevan mitä runollisin ja kummittelevin kaupunki. Huolimatta Vincent Kordan lavastuksesta, Kesäinen romanssi muistetaan ulkokohtauksistaan. Lean ei ole onnistunut koskaan olemaan teknisesti taidokkaampi ja ohjaa hienosti Hepburnia parhaimpaansa vaativassa roolissa. Leanin luomus näyttää myöskin enemmänkin laululta kuin elokuvalta, kuin jonkin muinaisen romanttisen kaipauksen sanattomalta ilmaukselta.
– David Denbyn (The Criterion Collection) ja Stephanie Zacharekin (The Criterion Collection) mukaan Joona Hautaniemi 13.6.2023