SEITSEMÄN MIESTÄ JÄLJELLÄ (1956)


Boetticherin läpimurtoelokuva käynnisti yhteistyön Randolph Scottin ja Burt Kennedyn kanssa. Scott on entinen sheriffi, jonka toimintaa motivoi kosto. Etsiessään murhaajia hän ryhtyy saattamaan länteen matkaava pariskuntaa, ja seurueeseen liittyy arveluttava Masters (Lee Marvin). Boetticherin läpimurtoon vaikuttivat osaltaan André Bazinin ylistävät arviot elokuvan kauneudesta ja mm. maiseman käytöstä osana kerrontaa.
35mm restored print courtesy of the UCLA Film & Television Archive. Restoration funding provided by The Film Foundation & Hollywood Foreign Press Association.
***
Budd Boetticherin ohjaama ja Burt Kennedyn käsikirjoittama kostotarina Seitsemän miestä jäljellä on jäänyt elämään pienenä mestariteoksena lajityyppinsä lännenelokuvan edustajana. Kun se vuonna 1956 ilmestyi, genre eli uutta kukoistuskauttaan paitsi muodossa myös siinä, miten kriitikot ottivat sen vastaan. Uuden kauden avaajia olivat olleet vuoden 1950 Anthony Mannin Winchester ’73 – kohtalon ase sekä Henry Kingin Ase kädessä. Merkittävää Boetticherin läpimurtoelokuvassa on myös se, että se aloitti ohjaajan, käsikirjoittaja Kennedyn ja pääosanesittäjä Randolph Scottin välisen yhteistyön. Randolph Scott esiintyi peräti seitsemässä Boetticherin westernissä, joita kutsutaan myös nimellä Ranown-sarja.
Scott esittää elokuvassa entistä Silver Springsin sheriffiä Stridea, joka haluaa kostaa seitsemälle miehelle, jotka murhasivat hänen vaimonsa Wells Fargon ryöstössä. Heti alkupuolella Stride tapaa Greerin pariskunnan (Gail Russell, Walter Reed), joka aikoo länteen Kaliforniaan läpi Chiricahuan seudun. Stride matkaa elokuvan halki heidän kanssaan, mutta joutuu vääjäämättä erilaisiin tukaliin tilanteisiin. Pariskunta antaa elokuvaan oman sävynsä ja vasten kostonhaluisen, yksinäisen sankarin elämää tarkasteltuna mielenkiintoisia ulottuvuuksia muistuttaen Striden omasta vaimosta ja miehestä, jollainen hän joskus oli ja jollaiseksi hän olisi voinut tulla. Matkalla he tapaavat myös Mastersin (Lee Marvin), vihollisen tapaisen Striden tuttavuuden, jonka Stride on aikaisemmin vanginnut kahdesti sekä tämän apurin, Cleten (Donald Barry). Roisto on tässä elokuvassa yksi päähenkilöistä ja taidokkaasti kirjoitettu vastavaikuttaja. Lee Marvinin mukaan hän ei ole vain läpeensä paha, vaan sympaattinen ja syvä hahmo, kompleksinen antisankari, jonka taipumukset ja viettymykset suorastaan laajentavat Striden oman kamppailun psykologisia syvyyksiä.
Elokuvassa Seitsemän miestä jäljellä kerronta on rakentunut yksittäisen toiminnan ympärille tai toimintaan, joka tapahtuu erilaisissa tapahtumapaikoissa tai tilanteissa, motiivina kosto. Striden identiteetti on suurimmaksi osaksi rajoittunut tähän motiiviin ja se ilmaistaan elokuvassa sarjana väkivaltaisia toimintoja. Boetticherin westerneille on tyypillistä esittää päähenkilö miehenä, joka toimii kunniallisesti pitämättä toiminnastaan sen suurempaa meteliä. Randolph Scott on elokuvissa hahmo, joka on tavallisesti kärsivällinen sekä järkevä mies, vastahakoinen väkivaltaan, mutta tietyssä tilanteessa ja kimppuun hyökättynä, on valmis kostamaan. Hän on sankari, joka on sitoutunut kunnian sääntöihin. Hän on tietysti myös uskottoman taitava tarkka-ampuja. Jim Kitches on todennut Boetticherin teoksesta siinä olevan mitä syvällisin sitoutuminen romanttisimpaan individualismiin. Näin elämä on nähtynä yksinäisenä tarkoituksen etsintänä, odysseiana. Toiminta puolestaan nähdään minuuden ja ilmaisun määrittäjänä.
Maisema elokuvassa itsenään edustaa lakonisen sankarin sisäistä rauhaa, levottomuutta ja raivoa. Aavikko, kalliot ja vesikuopat ilmentävät päähenkilö Striden draamaa. Mitä hän ei voi ilmaista sanoin, ilmaisevat luonnon rakenteet, muodot ja esteet sanottavansa hänen puolestaan. Boetticher ymmärtää kuvan voiman, ei ainoastaan sen kauneuden tai kauhun vaan myös sen psykologisen vaikutuksen. Tässä on syvyyttä, joka vie sen genren perinteisen estetiikan tuolle puolen ja antaa sille uudenlaisen merkityksen kerroksen. Rinnakkainasettelu päivän avoimien tilojen sekä yön suljettujen tilojen välillä on silmiinpistävää, osuvaa ja innovatiivista.
Ranskalainen kriitikko André Bazin kuului elokuvan suuriin ihailijoihin. Hänen mukaansa Seitsemän miestä jäljellä on todellakin älykkäin mahdollinen lännenelokuva, tosin samaan aikaan vähiten intellektuaalinen ja vähiten estesisoiva, yksinkertaisin, hienovaraisin ja hienoin esimerkki lajissaan. Bazin ylisti elokuvan tunnettavuuteen vaikuttaneissa arvioissaan vahvasti maiseman käyttöä osana elokuvakerrontaa.
– Elaine Lennonin (Offscreen) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 15.1.2020