7 MIESTÄ AAMUNKOITTEESSA (1964)

Atentát/7 män i gryningen
Ohjaaja
Jirí Sequens
Henkilöt
Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Ladislav Mrkvicka
Maa
Tšekkoslovakia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Sequensin teos kuvaa historiallisten tosiasioiden pohjalta rekonstruoiden tapahtumat ennen ja jälkeen ”Prahan pyövelin” Reinhard Heydrichin salamurhaa 27.5.1942. Attentaatin tekivät Lontoosta lennätetyt seitsemän tshekkiläistä isänmaanystävää, ja iskun jälkeen natsit tuhosivat Lidicen kylän maan tasalle 10. kesäkuuta.

***

Reinhard Tristan Eugen Heydrich oli saksalainen SS-kenraali, natsi-Saksan valtakunnan pääturvallisuusviraston ensimmäinen päällikkö ja ”Prahan teurastajaksi” kutsuttu Böömin ja Määrin protektoraatin virkaatekevä protektori toisen maailmansodan ja siis Saksan miehitysaikana. Maanpaossa toimineen presidentti Benešin alaisuudessa toimiva vastarintaliike salamurhasi Heydrichin kesän tullessa 1942. Tehtävä sai nimekseen Operaatio Anthropoid.

Toisin kuin muut aikansa Tšekkoslovakian elokuvat, jotka käsittelevät toisen maailmansodan aihepiiriä, Jiri Sequensin ohjaamassa Seitsemän miestä aamunkoitteessa -elokuvassa ei suoraan mainita kommunistisen vastarinnan roolia natsismin vastaisessa taistelussa. Historioitsijoiden näkemys on, että Seitsemän miestä aamunkoitteessa on aihetta käsittelevistä elokuvista historiallisesti tarkin. Silti se on saanut kritiikkiä myös tulkinnastaan, koska se oli kokonaisuudessaan ”saanut vahvasti vaikutteita historian kommunistisesta tulkinnasta”, kuten Kolyan käsikirjoittajana tunnettu Paul Taussig asiaa luonnehti vuonna 1996.

Elokuvan vastarintaliikkeen miehiä, jotka koulutettiin kuuden kuukauden ajan tehtäviinsä Iso-Britanniassa, ei elokuvassa kutsuta heidän oikeilla nimillään vaan tehtävissä käytetyillä salanimillä. Ryhmän tarina on kaikessa monimutkaisuudessaan traaginen, niin olivat myös salamurhan seuraukset.

Ohjaaja Jiri Sequens oli koulutettu Moskovassa ja Pariisissa, joka tuotannossaan aktiivisesti yhdisti perinteisiä genrejä kuten toiminta- ja salapoliisielokuvia puolueideologiaan. Seitsemän miestä aamunkoitteessa on tyypillinen esimerkki tästä yhdistäessään trillerin viralliseen historianäkemykseen. Elokuva sai kultaisen palkinnon Moskovan elokuvafestivaaleilla ja se julistettiin Radio Prahassa välittömästä yhdeksi parhaista tsekkiläisistä sotaelokuvista, mitä on ikinä tehty.

– Jari Sedergren 2022