HARMIA ENKELEISTÄ (1966)

The Trouble with Angels/Bråk med Änglar
Ohjaaja
Ida Lupino
Henkilöt
Rosalind Russell, Binnie Barnes, Camilla Sparv
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
109 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Jane Traheyn romaanista
Ikäraja

Ystävykset Mary ja Rachel aloittavat St. Francisin katolisessa sisäoppilaitoksessa, mutta ryhtyvät pian tylsistyttyään tekemään kepposia. Ennen siirtymistään TV-töiden pariin Lupino ohjasi hauskan teinikomedian, jonka pääosissa nähdään 60-luvun lapsitähti Hayley Mills ja urallaan viisi Golden Globe -palkintoa voittanut luonnenäyttelijä Rosalind Russell.

***

Ida Lupinon Harmia enkeleistä on komedia, jonka tapahtumapaikkana on katolinen tyttökoulu. Elokuvalle tehtiin jatko-osa Where Angels Go, Trouble Follows vuonna 1968.

Harmia enkeleistä perustui vuonna 1962 ilmestyneeseen romaaniin ”Life With Mother Superior”, jonka kirjoitti katolisen tyttökoulun 1930-luvun Chicagossa käynyt Jane Trahey. Trahey käytti hahmojen perustana omia koulututtaviaan, vaikka muunteli romaanikirjailijan tapaan sopivaksi katsomiaan yksityiskohtia.

Kirjasta tuli bestseller. Sen elokuvaoikeudet myytiin vuonna 1962, mutta ensimmäiset ostajat eivät saaneet suunnitelmista huolimatta elokuvahanketta käyntiin. Syyskuussa 1964 Columbia Pictures ilmoitti ostaneensa oikeudet. Asialle laitettiin elokuvastudion kanssa monia yhteishankkeita tehnyt William Frye.

Miljoona dollariakaan ei saanut Greta Garbon päätä kääntymään näyttelemään abbedissaa ja osa meni Rosalind Russellille, joka sanoi olleensa koko ikänsä tekemisissä nunnien kanssa ja haluavansa tehdä heille oikeutta. Tyttöjen päätähdeksi valikoitui Hayley Mills, jolla oli ura Disneyn teinikomedioissa.

Frye värväsi ohjaajaksi Ida Lupinon, joka oli ollut viimeisinä vuosina televisiossa lähinnä toiminta- ja jännitysohjelmien vetäjänä. Lupino ei ollut koskaan ohjannut näin laajaa naisnäyttelijöiden joukkoa. ”Se merkitsee rytmin vaihdosta”, Lupino kommentoi tilannetta.

Lupino sanoi kuvaavansa väreissä, mutta väreinä ovat tummanpuhuva musta ja valkoinen sekä liidunharmaa. ”Niiden väliin sijoitetaan kirkkaita värejä, turkoosi uima-allas, vihreä niitty. Värien mahdollisuudet ovat fantastiset. Kuvasta tulee lämmin ja hauska. Se onkin hyvää vaihtelua – kultaseni, mihinkään ei pirskoteta verta.”

Kahden miljoonan dollarin budjetilla toteutettuja kuvauksia tehtiin lastenkodissa Pensylvanian Amblerissa, sisäkuvia otettiin Colymbian Studioilla Hollywoodilla. Ulkokuvat filmattiin Greystone Mansionissa Beverly Hillsissä.

– Jari Sedergren eri lähteisiin perustuen 2019