LADY CHAPLIN JA KULTAINEN SKORPIONI (1966)

Missione speciale Lady Chaplin/Operation Lady Chaplin
Ohjaaja
Alberto De Martino
Henkilöt
Ken Clark, Daniela Bianchi, Jacques Bergerac
Maa
Italia/Ranska/Espanja
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
103 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
English version, alkukuvana suomalaiset poistot elokuvasta Salainen agentti 007 Istanbulissa
Ikäraja

Bondsploitaatio-sarjan italo-osio huipentuu historian toisen Bond-tytön eli Daniela Bianchin räväkkään rooliin Lady Chaplinina – pariisilaisen muotisalongin omistajana, jonka tosiallista päätyötä on mielikuvituksellisten palkkamurhien toteuttaminen. Veritöiden liepeillä tapahtuu ydinsukellusveneonnettomuus, jonka seurauksena 16 Polaris-ohjusta katoaa teille tietymättömille…

***

Ken Clarkin bondiaanisin seikkailu on todella mainio tapaus. Ken on CIA-agentti Dick Malloy (numerot ”077” esitellään näkyvästi Malloyn nappaaman taksin ovessa), ja hän on kokolailla tyylikäs vaikka näyttääkin hieman epämukavalta mittatilauspuvussaan. Lady Chaplin ja kultainen skorpioni on Kenin neljäs vakoojapätkä ja näistä nautinnollisin varsinkin niille katsojille, jotka eivät halua poiketa kauas Bondeista. Se on täynnä ihmevempaimia ja juonessa on Ian Flemingin imua.

Jacques Bergerac on pääkonna: hän ei ainoastaan varasta meren pohjaan vajonnutta ydinsukellusvenettä vaan sujauttaa sen myös takaisin uppoamispaikalle sen jälkeen, kun on vohkinut kyydissä olleet Polaris-ohjukset – melkoisen näppärä kaveri! Bergerac näyttelee Kobra Zoltania (mahtava nimi) joka on tähtimerkiltään skorpioni ja jolla on tämän takia lemmikkiskorpioneja. Juhlissa hän järjestää skorpionitappeluja kahvipöydällään. Kuinka tällainen pahis voi olla ikävystyttävä on suuri kysymysmerkki – Bergeracin ympärillä ei vain ole jännitettä. Adolfo Celiä tulee ikävä.

Ehkä Bergerac on tällä kertaa niin unohdettava siksi, että hänen rikoskumppaninaan nähdään Daniela Bianchi. Elokuvaa ei ole suotta nimetty hänen mukaansa. Bianchi pyörittää peliä Lady Arabella Chaplinina – naisena, jonka kanssa kuka tahansa valtavilla rikollisilla ambitioilla varustettu haluaa työskennellä. Hän osaa tehdä mitä tahansa, erottaa junavaunuja toisistaan ja räiskiä konepistoolilla nunnankaavussa. Hän ei ainoastaan johda monilla mauttomilla design-esineillä koristeltua muotitaloa, vaan osaa myös valmistaa asuja ohjusten polttoaineesta salakuljetustarkoituksiin. Moiseen luomukseen sonnustautuneen täytyy tosin varoa tulemasta ammutuksi. Muuan tyttö yrittää varastaa puvun ja luodin hipaistua räjähtää kappaleiksi!

Lady Chaplin on myös valepukujen mestari. Eräässä kohtauksessa hän tekeytyy pyörätuolissa istuvaksi vanhukseksi – käsinojiin on kätketty tulivoimaa petturin nitistämiseksi. Hän käyttää kaikenlaisia vimpaimia, miniliekinheitintä ja Buddhan napaan kätkettyä TV-kameraa. Parhaassa kohtauksessa Zoltan heittää Chaplinin ulos lentokoneesta, ja tämä käyttää hamettaan laskuvarjona! Eikä tässä vielä kaikki: laskeuduttuaan maahan hänellä on heti yllään naamioverkkarit ja kädessään kätevänmuodikas tyttökoon konekivääri. Lady Chaplin on ehkä rikollinen, mutta myös helvetinmoinen mimmi!

Lady Chaplin, in her touch

there is something that means much!

At nights, all men believe

her love is true…

– David Deal (The Eurospy Guide, 2008) & tunnuslaulu. Krediitit poimittu Kavin englanninkielisen kopion alkuteksteistä, PK 13.8.2021.