INTOHIMOLEIKKI (1967)

Poor Cow/Stackars flicka
Ohjaaja
Ken Loach
Henkilöt
Carol White, John Bindon, Terence Stamp
Maa
Iso-Britannia
Tekstitys
suom. tekstit/svenska texter
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
käsikirjoitus Nell Dunn romaanistaan
Ikäraja

Englantilaisen työläiskuvausten taitajan ja pienen ihmisten ymmärtäjän varhainen mestariteos. Ken
Loachin realistinen kitchen sink -draama validoi sinisilmäisen pahan pojan, Terence Stampin, kulttitähdeksi. Naisnäkökulmastaan kiitosta saaneessa elokuvassa nuori nainen muuttaa asumaan rikollisen kanssa, kun hänen lapsensa isä joutuu vankilaan.

Intohimoleikki esitetään yhdessä The Limey – kostaja Lontoosta kanssa helmikuun Kuukauden Double Stampina.

***

Intohimoleikki oli Ken Loachin ensimmäinen teatterielokuva. Sitä ennen Loach oli työskennellyt televisiossa jossa hän teki ohjelmia, jotka kuvasivat työnväenluokan elämää realistisesti. Loachin tyyliin kuului esim. kuvata oikeilla tapahtumapaikoilla ja hyödyntää paljon improvisaatiota. Loach jatkoi sosiaaliseen realismiin perustuvaa kuvaustapaansa elokuvissansa.

Intohimoleikki kertoo Joysta, joka elää toistuvasti huonoissa ihmissuhteissa. Hän on naimisissa aggressiivisen rikollisen Tomin kanssa, kunnes Tom joutuu vankilaan. Joy hakee lohtua lempeämmästä Davesta, mutta suhde päättyy, kun myös Dave jää kiinni rikoksesta ja joutuu vankilaan. Tomin vapauduttua Joy palaa yhteen hänen kanssansa, mutta Tom käyttäytyy väkivaltaisesti. Joy joutuu päättämään, kuinka hän voisi ottaa oman elämänsä hallintaansa.

Esikoiselokuvana Intohimoleikki oli Loachille harjoittelua siitä kuinka televisiotyössä opittua tietoa saattoi käyttää elokuvanteossa. Se myös opetti hänelle mitä hän halusi välttää elokuvissaan. Intohimoleikki eroaakin Loachin myöhemmästä tuotannosta siinä, että sen pääosissa on tunnettuja näyttelijöitä, kuten Terence Stamp. Myöhemmissä elokuvissaan Loach on suosinut tuntemattomampia näyttelijöitä, jotka ilmentävät roolihahmon yhteiskunnallista taustaa. Malcolm McDowell on mukana pienessä sivuosassa ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Kun Steven Soderbegh teki vuonna 1999 Terence Stampin tähdittämän elokuvan The Limey – Kostaja Lontoosta, (The Limey, 1999) pastissinsa 1970-luvun englantilaisista gangsterielokuvista, hän käytti elokuvan takaumina Intohimoleikin kohtauksia nuoresta Stampista.

– Miko Launis 20.11.2012. Lähde: Anthony Hayward: Which side are you on? Ken Loach and his films