SWEET CHARITY (1969)

Ohjaaja
Bob Fosse
Henkilöt
Shirley MacLaine, John McMartin, Sammy Davis Jr., Ricardo Montalban
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
127 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Neil Simonin näytelmästä
Ikäraja

Saavutettuaan menestystä Broadwaylla Chicago-musikaalin ohjaamisesta Fosse valitsi elokuvadebyytikseen toisen suurista hiteistään. Fellinin Cabirian yöt -elokuvasta innoituksen saanut musikaali kertoo onnettoman rakkauden kolhimasta Charitysta. Elokuvan kappaleista on jäänyt elämään mm. ”Big Spender”, ja tanssinumerot ovat päätyneet mm. Beyoncén musiikkivideoille.

***

Bob Fossen ohjaus Sweet Charity: The Adventures of a Girl Who Wanted to Be Loved perustui samannimiseen musikaaliin, jonka Fosse oli ohjannut ja suunnitellut koreografian aiemmin näyttämölle. Musikaali ei ollut sekään alkuperäiskäsikirjoitukseen pohjaava, sillä sen perustana oli ollut Federico Fellinin, Ennio Flaianon ja Tullio Pinellin käsikirjoitus elokuvaan Cabirian yöt (Le Notti di Cabiria, 1957). Fossen debyyttielokuva tarjoaa aineksia paitsi musikaaliin, myös komediaan ja romanssiin.

Sovitukset erosivat toisistaan: Fellinin filmi korosti prostituoitu-päähenkilön romanttisen elämän nousuja ja tuhoja, musikaali vaihtoi keskushenkilöksi Times Squarella sijaitsevan tanssisalin vuokratanssijan, jolla on kerta toisensa jälkeen epäonnea miesten kanssa. Italialainen tarina on saanut elokuvassa amerikkalaisen elämän. Alaotsikko kertoo hyvin Fossen elokuvan ydintarinan: Seikkailut tapahtuvat tytölle, joka halusi vain tulla rakastetuksi.

Sweet Charity on kiintoisa elokuva myös siksi, että se on, kuten eräs elokuvan ystävä kertoi, ”aikakapseli 1960-luvun lopun New York Cityyn” yökerhoineen ja hippeineen. Musikaalin ystäville tämä, kuten kaikki musikaalit, ovat tietysti välttämätöntä koettavaa. Musiikkinumeroista erityisesti ”Big Spender” on jäänyt elämään ikuisen klassikon asemaan.

Taloudellisesta menestyksestä ei ollut kyse, sillä Universal sijoitti elokuvaan 20 miljoonaa dollaria ja teatterikierroksella se tuotti vain 8 miljoonaa. Itse asiassa yhtiö oli vaarassa kaatua tähän taloudelliseen floppiin. Onneksi se ei lopettanut Fossen ohjaajanuraa, sillä nyt tiedämme mitä seurasi, loistelias Cabaret.

Toinen jolle Sweet Charity oli tärkeä ponnahduslauta uralla oli Shirley MacLaine, jonka osuutta ei lakattu kiittämästä edes silloin, kun elokuvaan muuten suhtauduttiin nuivasti (milloin mistäkin syystä).

– Jari Sedergren 2020