KUN MIES ON MIES (1970)

A New Leaf
Ohjaaja
Elaine May
Henkilöt
Elaine May, Walter Matthau, Jack Weston
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit (E) svensk text
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Esikoisohjauksensa pääosassa May näyttelee botanistinörttiä, joka kapsahtaa murhanhimoisen elintasoplayboyn (Walter Matthau) avioliittoansaan. Jälkituotannon pitkittyessä Paramount riisti kolmituntisesta komediaeepoksesta haaveilleelta ohjaajalta final cut -oikeuden. May yritti saada oikeusteitse nimensä pois alkuteksteistä – turhaan.

***

Elaine May (s. 1932) on yhdysvaltalainen ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja. Ura ulottuu vuoden 1958 televisioesiintymisestä vuosikymmenten työskentelyn halki 2020-luvun roolisuoritukseen. Ohjaajan uralle töitä on mahtunut ainoastaan neljä: Kun mies on mies (1970), Sydäntenmurskaaja (1972), Mikey & Nicky (1976) sekä suuren luokan floppi Ishtar (1987). Monipuolinen lahjakkuus on käsikirjoittanut näytelmiä Broadwaylle ja teattereihin, vaikuttanut televisiossa sekä elokuvissa niin näyttelijänä (Luv – yritä kerran minun vaimoni kanssa, Viikonloppu Kaliforniassa, Keksejä ja konnia) kuin käsikirjoittajana (The Birdcage – lainahöyhenissä, Päävärit). Ennen ohjaajaksi ryhtymistä May tunnettiin lavakoomikkona Mike Nicholsin (Miehuuskoe) aisaparina.

Esikoisohjaus Kun mies on mies on sysimusta komedia, jonka keskiössä on Walter Matthaun esittämä keski-ikäinen playboy Henry Graham, joka on yllättäen menettänyt omaisuutensa. Tehtävänä on löytää rikas vaimo ja Henry iskeekin silmänsä upporikkaaseen perijättäreen, ujoon kasvitieteilijä Henrietta Lowelliin. Herkullisessa botanisti-Henriettan roolissa nähdään itse Elaine May. Kuitenkin Henry hautoo mielessään Henriettan murhaa periäkseen tämän rahat, päästäkseen eroon tylsästä kiusankappaleesta sekä saavuttaakseen ylellisen elintason, johon oli tottunut.

Huolimatta Henriettan luonteesta, katsojien sympatiat ovat hänen puolellaan tietäessä Henryn julmat suunnitelmat, eikä May koskaan kutsu katsojaa ikään kuin tekemään pilaa hänestä. Näin ollen hajamielinen ja kömpelö Henrietta on melkeinpä hellyttävä hahmo. Näkökulma on puolestaan Henryn, mutta May ei elokuvassaan tue hänen käyttäytymistään. Brad Stevensin mukaan miespääosa on hirviömäinen, mutta katsantokanta on selvästi ironinen. Vaikka Henryn aikeissa ei olisikaan murha, ei Henry olisi pidettävä tai sympaattinen henkilö. Roolihahmo on pikemminkin iloton, sieluton, pelkurimainen ja pateettinen mies, jota ei sääli tai kadehdi.

Mayn komediallinen tausta tulee esiin elokuvan lukuisissa verbaalisissa gageissa. Kuitenkin May ja hänen kuvausryhmänsä ovat kunnostautuneet myös joidenkin huvittavien ja kekseliäiden visuaalisten kohtausten luojana. Kun mies on mies on ensiluokkaista työtä myös rajauksen ja leikkauksen osalta. Elokuvassa on huumoria ja sydäntä, mutta se on myös purevan ivallinen ja makaaberi parinaan kaksinaamainen Henry ja vilpitön Henrietta. May kaavaili teoksestaan alun perin kolmituntista kokonaisuutta. Leikkausvaihe kesti peräti kymmenen kuukautta, May ylitti kuvausaikataulun 40 päivällä ja Mayn alkuperäinen tarina sisälsi sivujuonen, jossa oli kaksi murhaa. Lopulta Paramount lyhensi Mayn versiota lähes tunnilla ja kohtausten järjestys ja elokuvan loppuratkaisu muuttuivat. Elokuva oli jo omana aikanaan kriitikoiden suosiossa ja siitä on muodostunut kulttiklassikko.

– Martyn Bamberin (Senses of Cinema) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 21.12.2021Reg.ina59