VAMPYYRIN HIMO (1971)

Lust for a Vampire
Ohjaaja
Jimmy Sangster
Henkilöt
Ralph Bates, Yutte Stensgaard, Barbara Jefford
Maa
GB
Tekstitys
svensk text
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
perustuu Sheridan Le Fanun novelliin
Ikäraja

Tyttöjen sisäoppilaitos sijaitsee kätevästi vampyyrilinnan lähistöllä Karnstein-trilogian toisena valmistuneessa osassa, jonka ohjasi Hammerin ykkösskenaristi Jimmy Sangster. Tanskalainen Yutte Stensgaard verentahrimana Carmillana on unohtumaton ilmestys. Hehkeään hahmokaartiin sisältyy myös Sheridan Le Fanun oloinen kauhukirjailija. Hammerin vampyyrien ensiesiintyminen Suomen valkokankailla oli hitti: katsojia kertyi yli 98 000.

***

Mircallanakin tunnettu Carmilla Karnstein (Yutte Stensgaard) hakeutuu 1800-luvulla oppilaaksi tyttöjen sisäoppilaitokseen, joka sijaitsee Karnsteinin sukulinnan lähistöllä. Sekä opettajia että opiskelijoita joutuu hurmaavan vampyyrin valtaan. Johtoporras peittelee outoja kuolemantapauksia. Oudon kaunottaren ihailijoihin kuuluu brittikirjailija Lestrange (Michael Johnson), joka vaikuttaa Carmilla-kirjailija J. Sheridan Le Fanun fiktiiviseltä versiolta. Myös vampyyrikreivi Karnsteinilla (Mike Raven) on sormensa pelissä.

Hammer-studion kauhutuotannon kuluttaminen oli Suomessa varsin rajoitettua mutta toisinaan kiihkeää. Vampyyrin himo oli lajinsa täkäläinen hitti ja kiistatta Karnstein-trilogian katsotuin osa. Elokuva keräsi Suomessa yli 98 000 maksanutta katsojaa vuoden 1972 aikoihin. 30 prosentin rangaistusvero viestitti, että virallinen elokuva-Suomi ei halunnut suosia vampirismia, mutta aikuisten sadun esittäminen oli sallittu kaikille 16 vuotta täyttäneille. 1970-luvun alun Valtion elokuvatarkastamon asteikossa ”K18-vampyyrielokuvia” ei oikeastaan ollutkaan, vaan lajin vaihtoehdot olivat tuolloisten luokitusten perusteella joko K16 tai kokonaan kielletty. 1980-luvun lopulla Vampyyrin himo värisytti MTV:n kesäyöohjelmistossa, joka oli vakiintunut suuren yleisön areenaksi takavuosien kauhuelokuville.

Vampyyrin himon ohjaajaksi kaavailtiin alkujaan Hammerin nimekkäintä tekijää Terence Fisheriä. Paremmin käsikirjoittajana tunnettu Jimmy Sangster korvasi Fisherin lyhyellä varoitusajalla. Sangster ei pyrkinyt Fisherin hienostuneeseen otteeseen vaan valitsi mehevämmän viihdetyylin. Jotkut ovat kokeneet lopputuloksen antoisana ja toiset liian kevyenä. Musta huumori kukkii rennommin kuin perinteisessä Hammer-kauhussa, joka joutui 1970-luvulla uusiutumaan pärjätäkseen räväkässä kilpailussa.

Tanskalainen Yutte (Jytte) Stensgaard nähdään ”Mircalla-Carmillan” roolissa, jota aiemmin oli esittänyt toinen tanskalainen Annette Strøyberg (Verinen ruusu). Kuten Strøybergillä, myös Stensgaardilla Carmilla jäi uran isoimmaksi tähtirooliksi ja tunnetuimmaksi saavutukseksi, jota seurasi eräänlainen katoaminen. Uskoon tullut entinen näyttelijä ei vanhemmiten kaivannut kulttimainetta ja kieltäytyi kommentoimasta elokuviaan.

Karnstein-sarjan elokuvien maailma ja julkisuus pyörivät lumoavien naishahmojen ympärillä, mutta miespuolista talenttia ei pidä unohtaa. Vampyyrin himon kreivi Karnsteinina nähdään Mike Raven, bluesmusiikin sanansaattajana profiloitunut radio-DJ, joka innostui 1970-luvun koittaessa mustaviittaiseen okkulttiseen tyyliin ja alkoi tehdä uutta uraa tummanpuhuvana kauhutähtenä. Ravenin ääni ei valitettavasti ollut Christopher Lee -luokkaa, ja ääninäyttelijä joutui dubbaamaan hänen repliikkinsä uusiksi Vampyyrin himon jälkituotannossa.

– Lauri Lehtinen, 13.5.2022