JALI JA SUKLAATEHDAS (1971)

Willy Wonka and the Chocolate Factory/Jali och chokoladfabriken
Ohjaaja
Mel Stuart
Henkilöt
Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
käsikirjoitus Roald Dahl romaaninsa pohjalta
Ikäraja

Lasten fantasiamusikaalissa Villi Vonkan (Gene Wilder) makeistehdas kätkee suklaalevyihinsä kultaiset liput, joiden löytäjä saa palkinnoksi vierailun salaperäiselle tehtaalle. Köyhän perheen poika Jali voi vain haaveilla voitosta, mutta eräänä päivänä suklaalevystä kiiltää kultaa. Eriskummallisen tehtaan omintakeinen omistaja ja umppa-lumpat kuljettavat vieraita suklaajokea pitkin – vaan onko vierailu kaikille lapsille yhtä makea?

***

Fantasiaelokuva Jali ja suklaatehdas (1971) tehtiin elokuvaksi seitsemän vuotta Roald Dahlin saman nimisen teoksen jälkeen. Elokuvan tarinassa köyhä lapsi Charlie Bucket onnistuu löytämään Kultaisen Lipun suklaalevystä ja pääsee vierailemaan suklaatehtaaseen neljän muun kaikkialta maailmasta olevan lapsen kanssa.

Jali ja suklaatehdas kuvattiin Münchenissä loppukesästä marraskuuhun vuonna 1970. Kirjailija Roald Dahl oli palkattu käsikirjoituksen tekijäksi, mutta David Selzer tuli mukaan työstämään näin syntynyttä käsikirjoitusta. Vastoin Dahlin toiveita tarinaan tehtiin muutoksia, mikä sai Dahlin hylkäämään elokuvan. Käsikirjoitus sai itse asiassa Oscar-nimityksen alkuperäiskäsikirjoituksesta, mikä on tietysti tässä tapauksessa hieman ironista.

Niin tai näin, kolmen miljoonan dollarin budjetilla elokuva toi ensi-iltakierroksella neljä, joten perustavoite tuli varmaankin tyydytetyksi, vaikka varsinainen suosio kulttifilminä saavutettiin vasta 1980-luvulla, kun siitä tuli televisiokanavien ja kotivideoiden myötä vakituinen vieras miljooniin koteihin.

Jali ja suklaatehdas on mukana Yhdysvaltain Kongressin kirjaston säilytyslistalla (National Film Registry) ”kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä”.

Pääosan esittäjä Gene Wilder sai Golden Globen ”parhaasta musikaali- tai komediaroolista”.

– Jari Sedergren 2022