DRACULA A.D. 1972 (1972)

Ohjaaja
Alan Gibson
Henkilöt
Christopher Lee, Peter Cushing, Stephanie Beacham, Christopher Neame, Caroline Munro
Maa
Iso-Britannia
Tekstitys
svensk text
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Sata vuotta sitten syntynyt Christopher Lee on kreivi Dracula, jonka Johnny Alucard (Christopher Neame) manaa henkiin jälkisvengaavaan Lontooseen. Hammer-yhtiön Dracula-sarjan ”nuorekas” modernisaatio kiellettiin Suomessa aiempien osien tapaan. Superfaneja ovat Tim Burton ja Kim Newman.

***

Dracula A.D. 1972 oli Hammerin tuotantoyhtiön seitsemäs Dracula-elokuva ja kuudes, jossa pääosaa esitti Christopher Lee. Peter Cushing teki paluun Van Helsingin rooliin, jossa hän oli ollut elokuvassa Brides of Dracula (1960). Leen ja Cushingin edellinen yhteinen elokuva oli ollut elokuvassa Dracula (1958).

Warner Bros. oli päättänyt siirtää muutamien menestyneiden esimerkkien mukaan Dracula-aiheensa nykypäivään: kreivi Dracula herätetään henkiin vuonna 1972 Lontoossa ja hän alkaa saman tien jahdata Van Helsingin jälkeläisiä nykypäivässä. Dracula A.D. 1972:n jälkeen tehtiin myös nykyaikaan sijoittuva The Satanic Rites of Dracula.

Tuotanto aloitettiin syksyllä 1971, inspiraatiota saatiin aikansa sensaatiomaisesta jutuista yliluonnollisista ilmiöistä Highgaten hautausmaalla Lontoossa. Käsikirjoituksessa ei välitetty saman yhtiön ensimmäisten Dracula-elokuvien aikajanasta, minkä huomaa mm. Vlad Tepesin ja Van Helsingin ensikohtaamisen ajoituksessa.

Arvostelijat olivat 1972-elokuvalle varsin nihkeitä, eräs totesi, että hauskaahan tämän elokuvan seuraaminen on, mutta lähinnä virheiden takia. Näyttelijätyöstä ei kuitenkaan valituksia esitetty. Nykykatsojaa tietysti helpottaa se, että vuoden 1972 svengaavaa Lontoota voi tarkastella historiallisesta perspektiivissä siinä missä vuotta 1872. Keskeinen tapahtumapaikka goottikirkko muokkaa sekin ajallista perspektiiviä. Mainittakoon että Dracula A.D. 1972 on amerikkalaisohjaaja Tim Burtonin mielielokuvia.

Musiikin elokuvaan teki Mike Vickers, joka tunnettiin Manfred Mann -yhtyeen jäsenyydestä. Nyt tyylilajina on 1970-luvun alussa yleinen funk-suuntaus, jota kutsuttiin nimellä ”blaxploitation”. ”Alligator Man” ja ”You Better Come Through for Me” levytettiin The Faces -yhtyeen jäänteille Yhdysvaltoihin perustuneen Stoneground-yhtyeen toimesta ja ne löytyvät elokuvan soundtrackilta bonusraitoina.

Valtion elokuvatarkastamon pitkän linjan mukaisesti Dracula-filmit kiellettiin usein kokonaan. Niin myös Dracula A.D. 1972. Jerker A. Eriksson perusteli päätöstään lain sanavalinnoilla: ”Elokuva on raaistava sekä omiaan kauhua herättämällä vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti.”

– Jari Sedergren 2022