KING KONGIN PALUU (1961)


Parasta B-ryhmää! Tuottaja Herman Cohen (I Was a Teenage Frankenstein) osti RKO Picturesilta lisenssin Kong-vaikutteiseen värielokuvaan. Michael Gough on hullu tiedemies, joka eliminoi vihamiehiään simpanssin avulla ja ajautuu outoon kolmiodraamaan. Lontoo järisee, kun poppamiehen seerumi paisuttaa Kongan ja tohtorin lihansyöjäkasvit jättimäisiksi.
Huom, ohjelmistomuutos! King Kongin paluu (Konga) on siirtynyt lauantailta 11.3. kaksi viikkoa eteenpäin lauantaille 25.3., koska esityskopio on myöhässä. King Kongin paluun alkuperäisellä paikalla 11.3. esitetään King Kong vs. Godzilla.
***
Kauan kateissa ollut kasvitieteilijä Charles Decker palaa Britanniaan Afrikasta, jossa hän on oppinut kasvattamaan kasveja ja eläimiä jättikokoiseksi salaperäisen seerumin voimalla. Tohtori käyttää koekaniininaan Konga-nimistä simpanssipentua. Kostonhimoinen Decker manipuloi muunnellun apinan tuhoamaan vihamiehiään ja kilpakosijoitaan Lontoon tiedeyhteisössä. Kolmiodraaman piirteitä sisältävä tapahtumaketju äityy katastrofaaliseksi, kun Deckerin työtoveri ja rakastajatar Margaret antaa mustasukkaisuuden puuskassa Kongalle yliannostuksen kasvuseerumia. Ennen pitkää Lontoo vapisee mega-apinan kourissa.
Reippaasti kärjistetystä suomalaisesta nimestään huolimatta King Kongin paluu (Konga) ei ole pesunkestävä Kong-elokuva, mutta se ei ole myöskään kovin kaukana hirviölegendan ”virallisesta” maailmasta. Kertomus hullusta tiedemiehestä, jonka apina kasvaa massiiviseksi, tehtiin alkuperäiselokuvan tuottaneen RKO Picturesin luvalla. Tuottaja-käsikirjoittaja Herman B. Cohen varmisti selustansa ja maksoi RKO:lle 25 000 dollaria oikeudesta tehdä avoimesti King Kong -henkistä scifikauhua.
Yhdysvaltalainen tuottaja Cohen (1925–2002) oli aloittanut elokuvauransa synnyinkaupungissaan Detroitissa elokuvateatterin apulaisena ja paikannäyttäjänä, edennyt johtotehtäviin ja vähitellen Hollywoodiin Columbia-studion markkinointiosastolle. 1950-luvulla Cohen ryhtyi itsenäiseksi tuottajaksi, jonka bravuurilajiksi muodostui klassisten hirviöteemojen nykyaikaan päivittäminen. Uraauurtava hitti, I Was a Teenage Werewolf, on ns. teinikauhun ensimmäisiä merkkipaaluja.
Myöhemmin Cohen erikoistui brittiläis-amerikkalaisiin yhteistuotantoihin. Äärimmäisen makaaberi murhatrilleri Mustan museon salaisuus oli menestys, jonka vaikutus näkyy Kongan kuvioissa. Molempien elokuvien pääosassa nähdään asiallisen karmiva brittinäyttelijä Michael Gough. Molemmat teokset ovat myös ajanvietetason onnistumisia, täyttä tavaraa villin kioskiviihteen lajissaan. Aika ei käy pitkäksi lihansyöjäkasvien, mutanttiapinan edesottamusten, melodramaattisten käänteiden ja häpeämättömän suorien King Kong -vaikutteiden keskellä.
Lievästi surrealistiseen pelin henkeen kuuluu se, että kasvaessaan söpöstä pennusta uhkaavaksi hirviöksi Konga muuttuu simpanssista gorillaksi. Populaarielokuvien eläintieteessä simpanssit ovat kilttejä ja gorillat hurjia.
– Lauri Lehtinen 25.3.2020