KATKERA VOITTO (1974)

Verdict
Ohjaaja
André Cayatte
Henkilöt
Sophia Loren, Jean Gabin, Julien Bertheau
Maa
Ranska/Italia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Henri Couponin romaanista
Ikäraja

Cayatte jatkoi menestyksellisesti uraansa 1970-luvulle, ja sai kiinnitettyä elokuviinsa entistä suurempia tähtiä. Katkerassa voitossa epätoivoinen italialaisäiti (Loren) kidnappaa ranskalaistuomarin (Gabin) vaimon vapauttaakseen raiskausmurhasta syytetyn poikansa.

***

Le Verdict, suomennettuna Katkera voitto, ei ole André Cayatten tunnetuimpia filmejä siitä huolimatta, että pääosissa ovat maailmantähdet Sohia Loren – ja tuottajana hänen miehensä Carlo Ponti – sekä Ranskan elokuvahistorian kärkikaartiin kuulunut Jean Gabin.

Elokuvan tarinan lähtökohtana on tunnetun gangsterin poika André Leoni (Michel Albertinin), joka on kasvanut pienestä lähtien äitinsä Teresa Leonin (Sophia Loren) hoivassa. Eräänä päivänä André on sitten joutunut vastaamaan teoistaan oikeuteen: häntä syytetään Anne Chartierin, lyonilaisen opettajan tyttären, raiskaamisesta ja murhaamisesta. Vahvoista todisteista huolimatta André kiistää kaiken.

Juonen käänteisiin keskeisenä kuuluu myös se, että äärimmäisen kova, mutta silti haavoittuvainen Teresa Leoni kaappaa viimeistä istuntoaan ennen ansaittua eläkettä vetävän tuomarin (Jean Gabin) diabeetikkovaimon painostaakseen tuomaria, joka uskoo vanhakantaisella jääräpäisyydellä paitsi siihen, että André on syyllinen, myös siihen että tämän taipumukset ovat perittyjä.

Oikeuskysymyksistä aina kiinnostunut Cayatte on siis jälleen kerran pohdiskelemassa lain eri ulottuvuuksia ja jopa sen hienouksia. Vaikka varsinainen tarina tuntuisi joskus epäuskottavalta, Cayattella on kyky pitää katsoja kiinni hetkessä loppuun asti ja niin käy tälläkin kertaa. Draamalla on myös vahvoja moraalisia ulottuvuuksia, kuten oikeussalitarinoilla tietysti aina on.

Ohjaajan työtä katsojien naulaamisessa tuoliinsa helpottaa tietysti kahden hienon näyttelijän, Sophia Lorenin ja Jean Gabinin, ainoa kohtaaminen valkokankaalla näiden mittavilla urilla. Pelkästään sen vuoksi tämän vähän tunnetun elokuvan katsominen lienee lähestulkoon välttämätöntä.

– Jari Sedergren 2019