BRAINSTORM – AIVOMYRSKY (1983)

Brainstorm/Storm i hjärnan
Ohjaaja
Douglas Trumbull
Henkilöt
Christopher Walken, Natalie Wood, Louise Fletcher
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
106 min
Teemat
Kopiotieto
70 mm
Ikäraja

Kuvaaja ja erikoisefektitaituri Douglas Trumbullin kunnianhimoisessa ohjaustyössä työstetään teknologiaa, jonka avulla pystytään tallentamaan tuntemuksia ja ajatuksia, jotta ihmiset voisivat kokea toistensa emotionaalisia tiloja. Trumbull halusi kuvata ajattelun ja mielikuvat todellisimpana ja vaikuttavimpina kuin “todellisuus”, minkä vuoksi kohtaukset kuvattiin 65mm:n negatiiville.

***

Brainstorm on kuvaaja ja erikoisefektitaituri Douglas Trumbullin kunnianhimoinen ohjaustyö. Trumbull muistetaan eritoten Kubrickin 2001: Avaruusseikkailusta (2001: A Space Odyssey, 1968), ja varsinkin lopun huimasta Stargate-kohtauksesta. Myös muun muassa Kolmannen asteen yhteyden (Close Encounters of the Third Kind, 1980) ja Blade Runnerin (1982) erikoisefektejä loihtinut Trumbull ohjasi ensimmäisen elokuvansa 1970-luvun alussa. Taistelu avaruudessa (Silent Running, 1972) oli tieteiselokuva, kuten myös Trumbullin toinen ohjaustyö Brainstorm.

1970-luvun lopulla kuvaaja-ammattilainen Trumbull kypsyi perinteisen 35mm:n filmin kuvanlaatuun ja aloitti oman Showscan -kuvaus- ja esitysjärjestelmänsä kehittämisen. Showscan-elokuvat kuvattiin 65mm filmille 60 kuvaa sekunnissa nopeudella. 70mm Showscan -esityskopiossa elokuva myös esitettiin samalla nopeudella eli lähes kolme kertaa nopeammin kuin normaalisti. Tällä on huomattava vaikutus kuvan kirkkauteen ja syvyysvaikutelmaan. Trumbull suunnitteli Brainstormista ensimmäistä pitkää Showscan-elokuvaa, ”kokeellista spektaakkelia”, mutta elokuvateatterit eivät olleet valmiita panostamaan uuteen kalliiseen esitysjärjestelmään. Loppujen lopuksi Brainstrom kuvattiin sekä 35mm että 65mm negatiiville (Super Panavision 70). Reaalimaailmaan sijoittuvat jaksot kuvattiin 35mm:lle 1.66:1 kuvasuhteessa ja subjektiiviset ”aivomyrsky”-kohtaukset 65mm filmille 2.20:1 kuvasuhteessa.

Elokuvaa levitettiin 35mm ja 70mm -formaateissa. Kuvan laadun ohella 70mm -esityskopioiden bonuksena on 6-kanavanen stereoääni. 70mm formaatissa Brainstorm sai Yhdysvaltojen ensi-iltansa 161 teatterissa 30.9.1983.

Brainstormissa suuren yrityksen tutkijahuiput ovat kehittäneet teknologiaa jonka avulla pystytään lukemaan ja tallentamaan ihmisten ajatuksia ja tuntemuksia. Tallenteita toistamalla ihmiset voivat kokea toistensa mentaalisia ja emotionaalisia tiloja. Christopher Walken näyttelee idealistista tiedemiestä Michael Bracea, jonka kyltymätön tiedonhalu johtaa suuriin tuloksiin ja kylvää samalla myös tuhon siemeniä. Avioliitto muotoilija Karenin kanssa rakoilee ja Michael yrittää saada suhteen ennalleen keksintönsä avulla, palauttaen vaimonsa mieleen suhteen alkuaikojen romantiikan. Karenia näyttelee Natalie Wood. Brainstorm jäi Woodin viimeiseksi elokuvaksi: hän hukkui kuvausten ollessa loppusuoralla.

Keskisenä aiheena Brainstormissa on ajattelun ja mielikuvien visualisointi, mutta Trumbull halusi kuvata sen toisin kuin yleensä oli tehty. ”Elokuvissa takaumat ja näkökulmaotokset kuvataan usein utuisina, arvoituksellisina ja etäisinä. Halusin tehdä juuri päinvastoin: mielen materiaalin tuli olla todellisempaa ja vaikuttavampaa kuin “todellisuus”. Tämän vuoksi juuri nämä kohtaukset kuvattiin 65mm:n negatiiville.

– Pasi Nyyssönen 29.11.2015 – lähteenä Monthley Film Bullentin Dec 1983 ja in70mm.com (Brainstorm ja Trumbull -sivustot)