MORGIANA (1972)

Ohjaaja
Juraj Herz
Henkilöt
Iva Janzurová, Josef Abrhám, Nina Divísková
Maa
Tšekkoslovakia
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Morgiana on tarina kahdesta sisaruksesta, Klarasta ja Viktoriasta, joiden isä kuolee äkisti. Pääosan perinnöstä saa Klara. Kun Klara lisäksi tykästyy mieheen, johon hänen siskonsa on ihastunut, Viktoria alkaa suunnitella siskonsa murhaa. Morgiana pohjaa Alexander Grinin, venäjän Edgar Allan Poen, tarinaan.

***

Aristokraattistaustainen Viktoria tuntee jatkuvasti pahenevaa syyllisyyttä, mutta minkä vuoksi? Ei niinkään tekemänsä rikoksen vuoksi, vaan syy on paranoiassa, joka saa kaiken viittaamaan rikokseen, joka sen vuoksi on tulossa ilmi.

Viktorian hahmo ei ole mitenkään sympaattinen, mutta kylläkin puoleensavetävä. Ilkeä goottilainen ulkomuoto antaa viitteen tähän pahuuteen alusta lähtien. Se on myös ohjenuora näyttelijälle, Iva Janžurová, jolla on kaksoisrooli Viktoriana ja hänen (aivan toisenlaisena) sisarenaan Klarana.

Tarina on aika perinteinen: Klára ja Viktoria – tuttavallisemmin Viki – perivät vastikään kuolleen isänsä, mutta perinnöille on asetettu ehtoja. Klára saa huvilan sekä pankki- ja osaketilien sisällön. Vikille jää vain talo maaseudulla.

Viki on katkera, koska myös miehet tuntuvat olevan enemmän kiinnostuneita hänen sisarestaan. Tarot-kortit kertovat Vikille, että hän on Musta Kuningatar, jonka oikeus suureen omaisuuteen on selvä, jahka vain esteestä, Sydänten Kuningattaresta, päästään eroon. Viki alkaa hitaasti mutta varmasti myrkyttää sisartaan, mutta omatunnonvaivoja siitä tulee. Omatunnon lisäksi Viki saa kimppuunsa kiristäjän, ja yksi jos toinen kyläläisistä alkaa näyttää uhalta Vikin muutenkin ongelmalliselle elämälle. Yleisesti kyse on tietysti tutusta Jekyll vs. Hyde -asetelman muunnelmasta.

Viktoriaanis-goottisessa hengessä ja ympäristössä toteutuvat tapahtumat saavat leimallisesti lisää painoa ohjaajan jälleen kerran hallitusta värimaailmasta. Hattujen ja kissojen ystäville tämä elokuva on ”must”.

– Eri lähteiden mukaan Jari Sedergren 2019