ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS (1979)

Ohjaaja
D. A. Pennebaker
Henkilöt
David Bowie, Mick Ronson, Tervor Bolder, Mick "Woody" Woodmansey
Maa
Iso-Britannia
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

David Bowien avaruusmieshahmon viimeiseksi paljastunut konsertti Lontoossa kesällä 1973 antaa Pennebakerille mahdollisuuden keskittyä olennaiseen: riipiviin esiintymisiin maailman reunalta, pimeydessä psykedeelisesti välkkyvän yleisön intohimoon. Attraktiivinen backstage-materiaalikin pidetään ilmaisevassa minimissään alan pienessä, hallitussa mestariteoksessa. 147 ääntä (1. sija).

***

Dokumentaristien olennainen taito on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mayslesin veljekset, Albert ja David, tallensivat raivokkaan Rolling Stonesin kaaottisen keikan Altmontin raviradalla joulukuussa 1969. Olutpalkalla järjestysmiehiksi värvätyt Helvetin enkelit saattoivat festivaalin kaaokseen. D.A. Pennebaker puolestaan ikuisti Bob Dylanin 1967 (Don’t Look Back, 1967) ja Montereyn ensimmäisen ja ainoaksi jääneen pop-festivaalin jossa The Whon Pete Townshend pirstoo kitaransa ja Jimi Hendrix sytyttää omansa palamaan (Monterey Pop, 1969). Pennebaker oli kameroineen. paikalla myös Bowien viimeisillä Ziggy Stardust -keikoilla Lontoossa. Pennebakerin mukaan Ziggy Stardust -taltiointi syntyi kuitenkin puolivahingossa. 1950-luvun lopulla Pennabaker oli liittynyt elokuvatekijöiden kollektiiviin, Filmmakers Co-op:iin, joka teki ohjelmia muun muassa televisiokanaville. ABC-kanava pyysi, ilmeisesti Ziggy Stardustin Amerikan kiertueen innoittamana, Pennebakeria tekemään elokuvan yhtyeestä. Missisipiltä tavoitettu Pennebaker suostui mielihyvin luullen että kyseessä oli hänen suosikkinsa Marc Bolan, Bowiesta hän ei ollut kuullutkaan.

Uransa aikana Bowie esiintyi usean alter egon kaavussa. Ensimmäinen oli Space Oddity kappaleen Major Tom, fiktiivinen astronautti joka katoaa avaruuteen. Seuraavaksi oli jo vuorossa Ziggy Stardust, androgyyninen rokkaava avaruusolento. Näitä seurasivat myöhemmin Thin White Duke ja Aladdin Sane (eli A Lad in Sane). Ziggy-hahmo on kuitenkin näistä tunnetuin ja mieleenpainuvin. Ziggy Stardust albumin kannessa ei kuitenkaan Ziggy vaan valokuvaaja Brian Wardin valokuva Bowiesta kitaroineen Lontoon öisellä ja sateisella Heddon Streetilla. Ziggy-hahmo muovautui myöhemmin useista vaikutteista pitkän konserttikiertueen aikana. Bowie on kertonut hahmonsa yhdeksi vaikuttimeksi brittiläisen pop-laulajan Vince Taylorin joka menestyi Britanniassa ja Ranskassa kunnes hän huumeiden vaikutuksesta alkoi saada uskonnollisia hallusinaatioita lavalla. Taylorin hahmossa ei kuitenkaan ollut seksuaalista virettä toisin kuin Bowiella jolle avaruusolennon seksuaalinen häilyvyys oli keskeinen osa hänen alter egoaan. 1960-luvun lopulla Bowie oli myös hyvin kiinnostunut tiibettiläisestä buddhalaisuudesta harkiten jopa munkiksi ryhtymistä. Bowie työstikin Ziggy Stardust -hahmoaan aasialaisilla ja erityisesti japanilaisilla vaikutteilla. Ziggystä muotoutui yhdistelmä japanilaista samuraita ja kabukiteatterin onnagataa, miesnäyttelijää, joka näyttelee naisen roolia. Japaninkiertueella Bowie sai opastusta myös kabuki-maskeeraukseen Tamasaburo Bandolta, tuolloin kuuluisimmalta elossa olevalta onnagatalta.

David Bowien 182 keikkaa sisältänyt Ziggy Stardust -kiertue käynnistyi helmikuun alussa 1972. Britannian ohella Ziggy and the Spiders from Mars esiintyi Yhdysvalloissa ja Japanissa ja viimeiset esiintymiset olivat luonnollisesti Lontoossa, Hammersmith Odeonissa 2-3.7.1973. Kiertue päättyi dramaattisiin tunnelmiin. Viimeisen kappaleen alussa Bowie/Ziggy Stardust hyvästelee yleisönsä lopullisesti: ”Tämä keikka tulee säilymään muistoissamme pisimpään, ei siksi että tämä on kiertueen viimeinen keikka vaan siksi, että tämä on viimeinen jonka me teemme koskaan.” Ilmoitus tuli yllätyksenä niin yleisölle kuin yhtyeellekin, Bowie oli tosin vihjaillut asiasta muun muassa kitaristi Mick Ronsonille. Viimeisenä kappaleena on dramaattisen tyylikkäästi Rock’n’roll Suicide.

– David Bowie Inside ja muiden lähteiden pohjalta Pasi Nyyssönen 4.5.2016

Hammersmith Odeon soittolista 3.7.1973

Hang On to Yourself

Ziggy Stardust

Watch That Man

Wild Eyed Boy From Freecloud

All the Young Dudes

Oh! You Pretty Things

Moonage Daydream

Changes

Space Oddity

My Death (Jacques Brel)

Cracked Actor

Time

The Width of a Circle

Let’s Spend the Night Together (Rolling Stones)

Suffragette City

White Light/White Heat (Velvet Underground)

The Jean Genie

Around and Around (Chuck Berry)

Rock’n’Roll Suicide