HILJAISUUDEN LAKI (1973)

The Friends of Eddie Coyle/Eddie Coyles kompisar
Ohjaaja
Peter Yates
Henkilöt
Robert Mitchum, Peter Boyle, Richard Jordan
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
svensk text
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
perustuu George V. Higginsin romaaniin
Ikäraja

Peter Yates oli tunnettu koreilevista (Bullitt) ja kepeistä (The Hot Rock) rikoselokuvistaan, mutta Hiljaisuuden laissa hän valitsi tyylilajiksi pessimismin ja nihilismin. Syystalviseen Bostoniin sijoittuva, melvilleläistä reportaašimaisuutta lähestyvä tarina kertoo gangsteriveteraanista (Mitchum), joka päättää kartuttaa eläkekassaansa ryhtymällä vasikaksi.

***

Amerikkalaisen George V. Higginsin (1939-1999) romaanidebyyttiä The Friends of Eddie Coyle (1970) pidettiin oitis klassikkona. Higginsin teksti oli huikeaa arkikielen tyylittelyä. Tiivistettyä ja stilisoitua ja helposti luettavaa, mutta ei niin terävää tai värikästä kuin käsikirjoittajan kynästä syntyisi. Kohtaukset ovat fragmentaarisia ja olennainen tuntui tapahtuvan toisaalla. Tämä tuo elokuvaan kuitenkin juuri sen epämääräisyyden ja sijoiltaanolon tunteen joka luonnehtii päähenkilön mielenmaisemaa.

Paul Monashin käsikirjoittama ja Peter Yatesin elokuvasovitus tuli elokuvateattereihin 1973 jolloin amerikkalaiset urbaanit rikoselokuvat olivat kovassa nosteessa. Elokuvateatterissa nähtiin vaikuttavaa organisoidun rikollisuuden kuvausta (Kummisetä (Godfather 1972), kovenevia otteita niin poliisin (Dirty Harry (1971), French Connection (1971) kuin rikollistenkin osalta (Get Carter 1971). Peter Yatesin Hiljaisuuden laki -elokuvalla on kuitenkin täysin oma rytminsä ja sävynsä. Victor Kemperin kuvatus tekee elokuvan kuppiloista, lähiöpankeista ja kauppakeskusten parkkipaikoista melvillemaisen abstraktion joka luo elokuvaan tasaisen rauhattomuuden tunnelman.

Osa kriitikoista on pitänyt pääroolissa näyttelevää Robert Mitchumia keskeisenä syynä jonka vuoksi elokuva on kiinnostava. Mitchumin Eddie Coyle on ikääntynyt rikollishahmo jonka aika alkaa olla jo ohi, mutta hän itse ei sitä vielä ymmärrä tai ainakaan hyväksy. Syvä väsymys ja pettymys säestävät hänen jokaista liikettään ja lausettaan, varsinkin jos hän yrittää lohkaista jonkin hauskan letkauken. Tuolloin 56-vuotias, vähäeleinen Mitchum sopii rooliin oivallisesti.

Vaikka monet elokuvan henkilöistä kuolevat väkivaltaisesti kenelläkään ei tunnu olevan varsinaista psykoottista pakkoa väkivaltaan, se on vain ammatin ikäviä puolia joilta ei voi kokonaan välttyä. Coyle on tuntenut ammattinsa vaarat käsin kosketeltavasti. Häntä tunnetaan Fingers-nimellä joka juontaa rikollisuran alkuaikoihin jolloin hän tyri asekaupat. Sormissa on ollut vajausta siitä lähtien.

Ohjaaja Peter Yates on ammattimies joka ei korosta persoonallisuuttaan. Hän ohjaa tehokkaasti ja henkilökohtaiset painotukset näkyvät parhaiten viimeistelyssä. Yates malttaa karsia materiaaliaan tehokkaasti jotta sen kirkas ydin kirkastuisi kuten hänen aikaisemmat elokuvansa Bullitt ja Muprhy’s War osoittavat

– Pasi Nyyssönen 2.6.2017