PIENI KAUHUKAUPPA (1960)

The Little Shop of Horrors
Ohjaaja
Roger Corman
Henkilöt
Jonathan Haze, Jackie Joseph, Jack Nicholson
Maa
USA
Kesto
72 min
Teemat
Kopiotieto
16 mm
Ikäraja

Pienessä kukkakaupassa työskentelevä Seymour kasvattaa puhuvan kasvin. Tilanne eskaloituu kuitenkin hälyttävällä tavalla, kun kukka paljastuu ihmislihaa himoitsevaksi lihansyöjäkasviksi. Kauhukomedian yhtenä ikimuistettavimmista rooleista nähdään hammaslääkärin tuolissa kivusta nauttiva, Cormanin tallin tärkeimpiin hahmoihin lukeutuva nuori Jack Nicholson.

***

Ohjaaja Roger Corman (s. 1926) on todellinen legenda B-elokuvien maailmassa. Tuotantoyhtiöistä New World Pictures, Concorde ja New Horizons olivat hänen perustamiaan. Corman oli ennätyksellisen ansioitunut tuottajana, sillä hän tuotti lähes 400 elokuvaa. Alkujaan Corman teki 1950-luvulla halpoja westernejä sekä joukon budjetiltaan b-luokkaisia, viihdyttäviä hirviöelokuvia. Kohtalaista kriitikoiden suosiota Corman puolestaan keräsi 1960-luvulla Edgar Allan Poe -sovituksillaan alkaen teoksesta Vieraana kauhujen talossa (1960). Kaikista ohjaajan pienen budjetin hirviöelokuvista muistetuin on kuitenkin Pieni kauhukauppa (1960), joka onkin saavuttanut varsinaisen kulttimaineen.

Gravis Mushnickin kukkakaupalla menee heikosti taloudellisesti. Mushnick on vähällä erottaa taitamattoman assistenttinsa Seymour Krelbonidin, kunnes Seymour esittelee hänelle uniikin ja uuden hybridikasvin, jonka hän on luonut. Kasvin Seymour on nimennyt salaa rakastamansa, Mushnickin toisen assistentin, Audreyn mukaan ja kunniaksi Audrey Jr:ksi. Mushnick näkee tilaisuuden ja hyödyn liikkeelleen ryhtyen käyttämään kasvia vetonaulana ja onnistuukin elvyttämään bisneksen. Kuitenkin Audrey Jr. alkaa kuihtumaan ja on vähällä kuolla, kunnes Seymour kykenee elvyttämään sen vahingossa kaadettuaan sen päälle verta. Kun kasvi jälleen saa suuremman koon, alkaa se vaatia itselleen yhä enemmän verta ja pakottaa Seymourin ulos hankkimaan ihmisruumiita, jotta sen ruokahalu tyydyttyisi.

Cormanin elokuvassa on aidosti omituista huumoria sekä hulluutta, joka lähentelee jopa surrealismia. Lavasteet, tuotanto sekä kasviin liittyvät erikoistehosteet ovat nukkavieruja ja kameraliikkeet niin staattisia, että ne saavat elokuvan näyttämään enemmänkin lavalla tapahtuvalta esitykseltä. Kuitenkin näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneita, kun ottaa huomioon nopean kuvausaikataulun.

Pieni kauhukauppa oli jopa omalla tavallaan myös edelläkävijä indie-elokuvan saralla. Tätä genreä oli edustanut jo saman tiimin, Cormanin ja Charles B. Griffithin käsikirjoittama A Bucket of Blood (1959). Pieni kauhukauppa on täynnä omalaatuisuutta ja hullunkurisuutta myös mitä tulee henkilöhahmoihin. Myrtle Vail Jonathan Hazen äitinä ja Dick Miller kasveja syödäkseen ostavana asiakkaana tulevat selkeästi esiin. Kuitenkin Jack Nicholson erottuu joukosta cameoroolissaan riemuitsevana masokistina, joka anoo hammaslääkäriä poistamaan jokaisen hampaansa.

Vuonna 1982 muusikko Alan Menken sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Howard Ashman tekivät aiheesta musikaalin, joka oli suuri kansainvälinen menestys. Myöhemmin vuonna 1986 elokuvasta tehtiin Frank Ozin ohjauksessa uudelleenfilmatisointi alkuperäistä ohjausta moninkertaisesti suuremmalla budjetilla.

– Richard Scheibin (Moria – The Science Fiction, Horror and Fantasy Film Review) mukaan Joona Hautaniemi 1.6.2022