RIVER OF GRASS (1994)

Ohjaaja
Kelly Reichardt
Henkilöt
Lisa Bowman, Larry Fessenden
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
75 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Aikanaan paljon huomiota saavuttanut debyyttielokuva on huumorilla höystetty Bonnie ja Clyde -tarina. Cozy ja Lee tapaavat baarissa, ja tilanteet eskaloituvat nopeasti rikolliseen toimintaan. Floridaan Reichardtin vakiomiljöö Oregonin sijaan sijoittuva elokuva on ohjaajan itsensä mukaan ”rikoselokuva ilman rikosta, rakkaustarina ilman rakkautta”.

***

Yhdysvaltalaisen, indie-elokuvan keskeisen ohjaajan Kelly Reichardtin (s. 1964) esikoiselokuva River of Grass (1994) kertoo tarinan kahdesta baarissa toisiinsa tutustuvasta henkilöstä, naimisissa olevasta Cozysta (Lisa Bowman) ja Leestä (Larry Fesseden). He joutuvat osallisiksi ampumavälikohtaukseen ja yrittävät paeta Etelä-Floridasta. Tuloksena on Kelly Reichardtin käsittelyssä syntynyt poikkeuksellinen ja mukaansatempaava tie-elokuvan helmi.  Huumori on mukana värittämässä ainutlaatuista debyyttielokuvaa. Lee, 29-vuotias pitkähiuksinen luuseri, joka asuu edelleen isoäitinsä kanssa, osoittautuu täydelliseksi partneriksi Cozylle muodostaen lainsuojattoman kaksikon, joskaan heidän välillään ei ole romanttista sidettä.

Lee on saanut haltuunsa jonkin aikaa sitten aseen ja elokuvan eräänlainen Bonnie ja Clyde -pari löytää itsensä uima-altaalta. He uskovat ampuneensa jonkun. Tämä ajaa heidät karkumatkalle ja yrittämään pakoa Floridasta. Tämä yksinkertainen aihe ilman monimutkaista juonta luo raamit Reichardtin elokuvalle. River of Grassin keskiössä on vailla suuntaa ja tien päällä oleva kaksikko, jonka pitää tulla toimeen myös vähällä rahalla. Kelly Reichardt ei pyrikään perinteiseen kertomukseen, sillä kokonaisuutta leimaa kahden ihmisen epävarmuus. Erityisesti Cozy on nainen ilman emotionaalista kiintymystä elämässään, vaikka tällä onkin mies ja lapsia.

Reichardtin ohjaus on suurelta osin hillittyä. Kuvauspaikkoina toimivat pienet kaupungit Browardissa ja Dade Countyssa sisältäen alueita Ft. Lauderdalesta ja Miamista. Kokonaisuus värittyy Reichardtin otteessa näin realismilla ja myös jännitystä ja draamaa ei puutu Cozyn ja Leen läpikäymistä vaiheista. Reichardtin ansiokkaan työn ohella on nostettava esiin Jim Denaultin elokuvaus ja kuvauksessa on aivan oma rakeinen ilmeensä ja luonnollinen ote päivällä tapahtuvissa ulkokohtauksissa ja yön interiöörinäkymissä.  Äänisuunnittelijana ja leikkaajana myös Leen roolissa esiintyvä Larry Fessenden on yltänyt parhaimpaan tulokseen ja lavastaja David Doernberg vakuuttaa etenkin Leen isoäidin talon sekä Cozyn asunnon luomisen osalta. Hienoa työtä ovat tehneet myös puvustaja Sarah Jane Slotnick sekä musiikista vastannut John Hill jazz-musiikin osalta soundtrackineen, joka sisältää myös vaihtoehtorockia sekä countrymusiikkia.

Vaikka huomio keskittyy pääosanesittäjien hienoihin, vivahteikkaisiin roolisuorituksiin, myös sivuosissa nähdään huomattavia esiintymisiä. Sheila Korsi masentuneena naisena baarissa, Greg Schroeder Jimmyn etsiväystävänä Bobbyna, Michael Buscemi Leen ystävänä Dougina ja Stan Kaplan Cozyn aviomiehenä ovat näistä huomionarvoisia esimerkkejä. Erinomainen on myös Dick Russell Cozyn isänä Jimmynä, jazzmuusikkona, joka työskentelee myös etsivänä. Kokonaisuutena Reichardt on onnistunut saamaan River of Grassista mahtavan elokuvan heti uransa alussa, jossa on hienot näyttelijät, uskomaton visuaalinen ilme sekä villiä, menevää musiikkia soundtrackilla. Elämänmakuisina teemoina River of Grassissa ovat keskeisen parivaljakon ongelmat ja uuden elämän etsintä sekä vaikeudet todellisuuden kohtaamisen kanssa.

–  James Lattimerin (Slant Magazine) ja thevoid99:n (Surrender to the Void/Steven Flores) mukaan Joona Hautaniemi 10.10.2023