THE FIRM (1988)


Jalkapallohuligaanien ”firman” pomo haluaa yhdistää kilpailevat firmat 1988 vuoden EM-kisoja varten. Muut pomot kokevat auktoriteettinsa kyseenalaistetuksi, mikä käynnistää väkivaltaiset välierät firmojen välillä. Harvinainen esimerkki siitä, kuinka tv-ruudulle tehty tarina kohoaa ison valkokankaan arvoiseksi mestariteokseksi, pitkälti Gary Oldmanin ja Lesley Manvillen monitasoisten roolitöiden ansiosta.
***
Ison-Britannian jalkapallohuligaanien historia ulottuu itsensä pelin alkuaikoihin ja urheilun heimoluonteeseen. Pieni joukko paatuneita roistoja kävivät sotaa vastakkaista puolta vastaan nyrkin, saappaan ja jopa veitsen avulla. Varhaiset Roughiet sekä myöhemmin Bovver Boysit tulivat samanlaisesta taustasta, työväenluokan perheistä ja asuivat suurten kaupunkien asuinalueilla. Tultaessa 1980-luvulla syntyi puolestaan uusi ryhmittymä huligaanien keskuudessa, luonteeltaan vieläkin heimoisempi ja organisoituneempi. Kyseessä eivät olleet köyhtyneet työväenluokan pojat vaan varakkaat nuoret miehet hyvin palkatuissa töissä Thatcherin aikaisessa vääristyneen näkemyksen Britanniassa. Näitä jengejä kutsuttiin ”firmoiksi”.
Tästä aihepiiristä brittiläinen Alan Clarke (1935-1990) ammentaa kiivasta keskustelua aiheuttaneessa elokuvassaan The Firm (1988). Ennen kuin Clarken työ sai ensi-iltansa oli ohjaaja osittanut olevansa yksi maansa rohkeimmista, jännittävimmistä ja innovatiivisimmista elokuvantekijöistä sekä tv-draaman kärkihahmoista. Hänen töitään ovat mm. Kapina nuorisovankilassa (1979), Made in Britain (1982), Taistelupartio (1985) sekä Elephant (1989). Clarken ohjaukset ovat yhteiskunnallisesti kantaa ottavia kuvaten niin rikoksia, huumeita kuin Pohjois-Irlannin kriittistä tilannetta. The Firmin maine merkittäväksi teokseksi on kasvanut vuosien varrella.
Clarken viimeiseksi työksi jäänyt The Firm oli osa Screen Two -televisiosarjaa, jota näytettiin vuosina 1985-1998. The Firmin keskiössä on karismaattinen ja armoton Clive ”Bex” Bissell (Gary Oldman), joka on menestynyt nuori kiinteistövälittäjä. Bex elää Lontoossa lapsensa ja vaimonsa kanssa. Hän johtaa myös paikallista ”firmaa”, jonka vastustajina ovat Yetin ympärille ryhmittynyt The Buccaneers -niminen joukko sekä birminghamilaistaustainen Oboen johtama ryhmä. Tavoitteenaan Bexillä on saattaa ”firmoja” yhteen vuoden 1988 Länsi-Saksassa pidettäviä jalkapallon EM-kisoja varten. Jo heti elokuvan avauskohtauksessa näemme stedicam-otoksia Bexin astellessa kukkoillen. Nuori Gary Oldman luo Bexin epämieluisallekin mutta vakuuttavalle hahmolle energiaa ympärilleen. Bex on ikään kuin symboli 1980-luvun Britanniaa luonnehtineelle itsekeskeiselle, tuhoisalle elementille. Hänen riippuvuutensa on aiheuttaa väkivaltaa muille.
Merkittäviä osia esittävät lisäksi vastustajat Yeti (Phil Davis), joka vie roolinsa läpi voitokkaalla yhdistelmällä viileää hallintaa ja paremmuutta sekä Andrew Wilde, joka tekee Oboesta tehokkaan pelottavan. Kaiken kaikkiaan Clarke ohjaa kokonaisuuttaan mahtavalla otteella läpi elokuvan näyttelijöiden tehden hyvää työtä keskellä ohjaajan intuitiivisia, oivaltavia elokuvallisia ratkaisuja. Tyylillisesti elokuva on hallinnassa ja vaikuttava sekä täynnä intensiivistä energiaa. Kokonaan stedicamilla kuvattu Clarken työ on täynnään kiertävää kameratyötä ja pitkiä otoksia Bexistä hänen kävelleessään katuja ja käytäviä pitkin. Jälleen monien muiden elokuviensa tapaan Clarke käyttää kävelykohtauksia tehokeinona ja osana elokuvakerrontaa.
Väkivalta on The Firmissa Clarkelle tyypilliseen tapaan läsnä ja taistelukohtaukset on käsitelty brutaalilla realismilla. Raivoisa kaaos on esitetty dokumentaarisella autenttisuudella. Elokuvan kliimaksina nähdään kaksi stedicam-otosta ja yksi taistelukohtaus huipentuen viimeiseen viiteen minuuttiin, joka on suurelta osin improvisoitu kohtaus. Läpi The Firmin Clarke on yrittänyt vangita työhönsä olennaisen huliganismin luonteesta.
– David Brookin (Blueprint: Review), Phil Michaelsin (The Spinning Image), Slarekin (Cine Outsider) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 26.10.2022