TERVETULOA, TAI ULKOPUOLISILTA PÄÄSY KIELLETTY (1964)

Dobro pozhalovat, ili Postoronnim vhod vospreshtshen
Ohjaaja
Elem Klimov
Henkilöt
Jevgeni Jevstignejev, Arina Aleinikova, Lidija Smirnova
Maa
Neuvostoliitto
Tekstitys
English subtitles
Kesto
74 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Pääasiassa lapsinäyttelijöillä toteutetun komedian satiiri kohdistuu lomailevan neuvostonuorison pioneerileirin uskomattomiin sääntöihin ja kieltoihin. Mosfilm-studioilla pelättiin, että elokuva tulkittaisiin vallankumoukselliseksi. Se sai kuitenkin Nikita Nikita Hruštšovin hyväksynnän ja julkaistiin.

***

Vuoden 1964 tärkein poliittinen tapahtuma Neuvostoliitossa oli tietysti kommunistisen puolueen pääsihteerin, ts. maan tosiasiallisen johtajan Nikita Hrustsovin syrjäyttäminen eläkkeelle syksyllä Leonid Brezhnevin tieltä. Nikita Hrustsov, jolla oli pitkä ja verinen ura Stalinin hallinnossa, oli johtanut maan destalinisointia ja modernisointia, mutta kokenut myös tiukkaa vastustusta paitsi ajamiensa asioiden myös ajamisen tyylin vuoksi.

Elem Klimovin ohjaama Tervetuloa, tai ulkopuolisilta pääsy kielletty ei olisi ollut mahdollista ilman destalinointia. Tapahtumat sijoittuvat monille 9-14 -vuotiaille neuvostolapsille tutulle kesäiselle pioneerileirille, jossa johtajatoveri Dyninin sanojen mukaan on kyse organisoidusta toiminnasta erinomaisen mukavassa leirissä, jonka asiat ovat lopulta lasten itsensä käsissä. Tosin johtajatoverin puhuttelu pidetään, koska sääntöjä oli rikottu ja hän jatkaa leirin oloja kehuttuaan: ”Mitä me vaadimme vastapainoksi?” Ja lapset huutavat yhteen ääneen: ”Kuria.” Kuria oli ehditty rikkoa jo elokuvan alkukohtauksessa uimaretkellä, jossa eräs lapsista, vastoin nimenomaisia määräyksiä, oli uinut paikallisen nuorison seuraan lahden toiselle puolelle. Kun pako havaittiin, leirin henkilökunta määritteli tapauksen ”loikkaukseksi”. Tempun tehnyt nuori Inochkin karkoitetaan leiriltä, mutta hän piiloutuu ja päättää jatkaa elämää ”illegaalina”.

Alkukohtaus sanelee sävelet jatkoon. Pioneerileiri vertautuu loputtomine sääntöineen, mielikuvituksellisine kuripitoineen ja henkilökunnan tylytysasenteineen jopa pahamaineisiin Stalinin vankileireihin. Klimovin elokuva tuntuu kysyvän oleellisen kysymyksen: Onko mikään lopulta muuttunut?

Tervetuloa, tai ulkopuolisilta pääsy kielletty tuli levitykseen pian Hrustsovin syrjäyttämisen jälkeen. 13,4 miljoonaa katsojaa saanut elokuva ei joutunut tunnetusti aktiivisen ja tiukan elokuvasensuurin kynsiin. Sensuurikäsittelystä ei ole varmaa tietoa, mutta huhuja tietysti, kuinkas muuten. Toisten mukaan elokuva sallittiin, koska vallanvaihdos oli tapahtunut, ja toisten mukaan taas sensuuri ensin kielsi elokuvan mutta Hrustsov ehti nähdä elokuvan ja hyväksyi sen henkilökohtaisesti. Joka tapauksessa myös neuvostolehdistö otti elokuvan vastaan varsin positiivisesti. Ohjaaja Elem Klimov sai jatkaa uraansa, joka osoittautui – ainakin mitä sensuuriin tuli – ohdakkeiseksi ja samalla menestykselliseksi myös jatkossa.

– Jari Sedergren 2020