I LOVE YOU ROSA (1971)

Ani ohev otach rosa
Ohjaaja
Moshe Mizrahi
Henkilöt
Michal Bat-Adam, Joseph Shiloach, Levana Finkelstein
Maa
Israel
Tekstitys
dansk tekst • e-teksti suomeksi
Kesto
92 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Kosmopoliittisessa Aleksandriassa syntynyt Moshé Mizrahi (1931–2018) kuului Lähi-Idän suuriin humanisteihin, jotka omistivat elämänsä arabien ja juutalaisten veljeydelle. Pääroolin tulkitsijaksi ohjaajan isoisoäidin tarinaan tuli Michal Bat-Adam, sittemmin Mizrahin elämänkumppani ja oman uransa luonut käsikirjoittaja ja ohjaaja.

***

Israelilainen elokuva sai tunnettuutta 1970-luvulla Euroopassa ja Yhdysvalloissa kun Moshé Mizrahin (1930–2018) hepreankielinen I Love You Rosa (1972) edusti maataan sekä Cannesin elokuvafestivaaleilla että Oscar-kilpailussa ”ulkomaankielisten elokuvien” sarjassa.

Kyse on 1880-luvun Jerusalemiin sijoittuvasta romanttisesta draamasta, jossa Nissim rakastuu Rosaan, Nissimin leskeytyneeseen kälyyn. Tilanteella on tärkeä uskonnolliskulttuurinen, voisimme ehkä parhaiten sanoa vanhatestamentillinen (sen viides kirja) tausta, sillä kaikkein vanhimpien juutalaisten uskonnollisten, tooraan kirjattujen lakien mukaan Nissimillä on itse asiassa velvollisuus ja pakko naida veljen kuoltua tämän aviopuoliso.

Tällä kertaa suurta ongelmaa ei ole tässä suhteessa lähtötilanteessa, sillä Nissim pitää Rosasta ja itse asiassa rakastuu häneen. Asian suuri mutta on se, että Nissim on vasta 11-vuotias poika.

Rosa ei ole innostunut suhteesta lapseen eikä välttämättä edes uudesta avioliitosta, joten hän haluaa karkottaa pojan tiehensä. Mutta kun Nissim kasvaa aikuiseksi, hän palaa asiaan, mikä ei tietenkään silloinkaan, kuten arvata sopii, ole ristiriidaton tai ongelmaton tilanne vieläkään edes uskonnollisen juutalaisen yhteisön näkökulmasta.

– Jari Sedergren 2019