LAINSUOJATTOMAN JÄLJILLÄ (1959)

Ride Lonesome/I den laglöses spår
Ohjaaja
Budd Boetticher
Henkilöt
Randolph Scott, Karen Steele, Pernell Roberts, Lee Van Cleef
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
73 min
Teemat
Kopiotieto
4K DCP
Ikäraja

Ranown-sarjan parhaana pidetty elokuva Lainsuojattoman jäljillä (Ride Lonesome, 1959) nähdään upeana digitaalisena restaurointina, jonka lähtömateriaaleina ovat Cinemascope ja Eastmancolor. Randolph Scott on klassinen demoniensa riivaama yksinäinen ratsastaja, joka kuljettaa tuomiolle vaarallista murhaajaa (James Best).

***

Budd Boetticher oli tehnyt elokuvan parissa töitä jo pitkään ennen läpimurtoaan, mikä oli seurausta hedelmällisestä yhteistyöstä näyttelijä Randolph Scottin ja käsikirjoittaja Burt Kennedyn kanssa. Elokuvakriitikko André Bazinin suitsuttavat arviot esikoiselokuvasta Seitsemän miestä jäljellä (Seven Men from Now, 1956) vaikuttivat osaltaan Boetticherin uran nousuun. Bazinin mukaan Seitsemän miestä jäljellä oli mahdollisesti toisen maailman sodan jälkeisen ajanjakson paras lännenelokuva.

André Bazin kirjoittaa paitsi ihailevansa Seven Men From Now -elokuvaa myös pitävänsä Budd Boetticheriä parhaimpana lännenelokuvan ohjaajana. Käsikirjoitus on Bazin mukaan täydellinen, jatkuvasti yllättävä perinteisestä juonestaan huolimatta. Konventionaaliset henkilöhahmot kohtaavat tuttuja tilanteita, mutta ohjaus on nerokasta ja tarkkaa, kekseliästäkin, mikä pitää kiinnostuksen yllä jatkuvasti. Bazin näkee elokuvan älykkäänä, mutta ei älyllisenä, puhdistettuna mutta ei esteettisenä, yksinkertaisena ja kauniina. (Cahiers du cinema, 1957)

Boetticher teki Scottin ja Kennedyn kanssa kimaran ekonomisesti kerrottua B-westernin klassikkoa. Nämä myyttiseen lännenmaisemaan sijoitetut ”kamaridraamat” seuraavat usein pienen yhteisön matkaa koruttomassa, vihamielisessä maisemassa ja tutkivat ryhmän kompleksista dynamiikkaa. Kennedy on tuottanut teemasta erilaisia variaatioita ja palaa näihin yhä uudestaan.

Sarjan parhaana pidetty elokuva Lainsuojattoman jäljillä (Lone Ridesome, 1959) on sarjan tummasävyisin elokuva. Se on puhdasta lännenelokuvaa, josta on riisuttu kaikki turha. Scott on palkkionmetsastäjä, joka kuljettaa vangitsemaansa roistoa tuomiolle. Matkaseurueeseen liittyy sattumien kautta povekas kaunotar (Karen Steele) ja pari antisankaria (Pernell Roberts, James Coburn). Ryhmän jäsenten tavoitteet ovat ristiriitaisia, häilyviä, jopa moraalisesti arveluttavia. Matkan varrella he joutuvat arvioimaan toistensa motiiveja yhä uudestaan, minkä lisäksi vähäpuheisella sankarilla on oma kätketty agendansa. Kaikkia yhdistää kuitenkin halu selviytyä: kannoilla ratsastaa murhaajan isoveli (Lee Van Cleef) joukkoineen.

Kalifornian Lone Pine antaa tarinalle ylimaallisen taustan hiekkadyyneineen, kaukaisine vuorineen ja suljettuine tasankoineen. Matka taittuu vahvasti väritetyn aution maiseman ja reittiä varjostavat groteskit kuvat intiaanien julmuuksista – ja reitin yllä soi kepeä lännenmusiikki.

Randolph Scott näytteli kaikkiaan seitsemässä Budd Boetticherin elokuvassa, joista parhaat viisi käsikirjoitti Burt Kennedy. Tunnetun Ranown-sarjan nimi juontaa Randolph Scottin ja Harry Joe Brownin tuotantoyhtiöstä, joka kuitenkin tuotti kokonaisuudesta vain muutaman elokuvan. Boetticher kuvasi kaikki lännenelokuvansa Lone Pinen eeppisissä maisemissa.