KOREOGRAFISIA MINIATYYREJÄ (1960)

Horeografitsheskije miniatjury
Ohjaaja
Apollinari Dudko & Leonid Jakobson
Maa
Neuvostoliitto
Tekstitys
suom. tekstit / svensk text
Kesto
64 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Koreografiset miniatyyrit olivat Leonid Jakobsonin Kirovin baletille luoma esitys, joka koostui useista lyhyistä tanssinumeroista – monesti ei-balettimusiikkiin koreografioiduista sellaisista. Dudko ikuisti miniatyyrit ensimmäisenä ohjaustyönään; leikkisä ja dynaaminen kokoelma voitti useita kansainvälisiä palkintoja.

Kansallisbaletti 100 vuotta -juhlaviikonloppu on toteutettu yhteistyössä 100 vuotta täyttävän Suomen kansallisbaletin kanssa. Tutustu kansallisbaletin juhlaohjelmaan täällä.

***

Sirpa Pääkkönen kirjoitti Helsingin Sanomissa 5.4.1992 Mariinski-teatterin balettiryhmästä, joka vieraili Suomessa esittämässä Leonid Jakobsonin koreografioita tämän pojan, Nicolas Jacobsonin johdolla: ”Leonid Jacobson (1904–1975) oli baletin toisinajattelija ja aikaansa edellä ollut harvinainen modernisti entisessä Neuvostoliitossa. Koko uransa ajan hän törmäsi yhteen vallanpitäjien ja klassismiin vannovien balettijohtajien kanssa. Useimmiten Leonid Jacobson kärsi tappion. Hänen koreografioitaan esitettiin Pietarissa Kirovin (nykyisin Mariinskin) baletissa vain muutamia kuukausia ennen kuin ne poistettiin ohjelmistosta. Jotkut eivät päässeet hänen elinaikanaan lainkaan esille. […] Leonid Jacobsonin varhaisin uudenlaista ilmaisua enteilevä koreografia oli Kultainen aikakausi, jonka hän loi Shostakovitshin musiikkiin 1920–1930-luvun vaihteessa. Baletti oli tyyliltään klassinen, mutta se erosi aikaisemmista baleteista niin paljon, että sekä koreografi että säveltäjä joutuivat vaikeuksiin.”

”Sensaatio oli myös Jacobsonin ensimmäinen suurtyö, Jarulinin balettiin perustunut Shurale, joka valmistui 1950-luvun alussa. Suopeamman vastaanoton sai Hatshaturjanin musiikkiin perustunut Spartacus. Se menestyi sekä Kirovissa että Bolshoi-teatterissa. Leonid Jacobson keksi Kirovissa koko ajan uusia ideoita. Siellä syntyi mm. koreografisia miniatyyreja ja tansseja, joiden pohjana oli jonkun toisen taiteilijan teos. Hän otti runon, veistoksen tai maalauksen ja puhalsi niihin hengen. […] Tuottelias Leonid Jacobson kohtasi Kirovissa niin paljon vastustusta, että ryhtyi organisoimaan omaa tanssiryhmää, jotta voisi paremmin toteuttaa ideoitaan. Kymmenen vuoden paperisodan jälkeen ryhmä Koreografisia miniatyyrejä oli koossa vuonna 1969.”

Koreografisia miniatyyrejä -teos sai ensi-iltansa 6.1.1959 Kirovin baletissa. Pukusuunnittelusta vastasivat Simon Virsaladze ja Tatjana Bruni, ja orkesteria johti Juri Gamalei. Kokonaisuutta esitettiin Kirovin näyttämöllä 73 kertaa; se vaihteli sisällöltään ja myös tanssijat vaihtuivat. Apollinari Dudko suunnitteli yhdessä Jacobsonin kanssa Lenfilmin tuottaman, televisiolle toteutetun filmatisoinnin, jossa orkesteria johtaa K. Eliasberg. Jacobsonin miniatyyrejä oli 1950–1960-lukujen vaihteessa elokuvassa nähtävien lisäksi vielä ainakin kymmenen. Elokuva löytyy videona YouTubesta; kommenttien perusteella tanssijat ovat sekä Kirovin baletista että Bolshoista. Videon yhteydessä olevan listauksen mukaan elokuvassa esitetään seuraavat miniatyyrit (huom. myös muita nimiä kuin elokuvan krediiteissä):

  1. ”Razmyshlenije” (Mietiskelyä/ Fantasia) Tshaikovskin musiikkiin – Alla Osipenko ja Anatoli Nisnevitsh
  2. ”Polishinel” (Pulcinella) Rahmaninovin musiikkiin – Konstantin Rassadin
  3. ”Konkobezhtsy” (Pikaluistelijat) Kravtshenkon musiikkiin – Ljubov Voishnis, Igor Tshernyshov, Gennadi Seljutski
  4. ”Ptitsa i ohotnik” (Lintu ja metsästäjä) Griegin musiikkiin – Emma Mintshjonok ja Aleksandr Gribov
  5. ”Troika” (Troikka) Stravinskin musiikkiin – Irina Gensler, Iraida Utretskaja, Ksenija Zlatkovskaja ja Anatoli Gridin
  6. ”Snegurotshka” (Lumityttö) Prokofjevin musiikkiin – Emma Mintshjonok
  7. ”Mat” (Äiti) Skrjabinin musiikkiin – Olga Moisejeva
  8. ”Vetshnaja vesna” (Ikuinen kevät) Debussyn musiikkiin – Irina Kolpakova ja Anatoli Nisnevitsh
  9. ”Vljubljonnyje” (Rakastavaiset) Kaganin musiikkiin – Irina Jakobson ja Aleksei Mironov
  10. ”Kumushki” (Juoruilijat) Aranovin ja Banuhinin musiikkiin – Ksenija Zlatkovskaja, Iraida Utretskaja, Kazakova, T. Isakova
  11. R. Straussin wieniläisvalssi – Ninel Kurgapkina ja Boris Bregvadze
  12. ”Podhalim” (Nuoleskelija) Tsytovytshin musiikkiin – Konstantin Rassadin
  13. ”Silneje smerti” (Kuolemaa voimakkaampi) Schwartzin musiikkiin – Igor Tshernyshov, Igor Belski, Juri Jegupov
  14. ”Vstretsha” (Tapaaminen) Kravtshenkon musiikkiin – Ljubov Voishnis ja Juri Maltsev
  15. ”Brodjazhki” (Kulkurit) Karavaitshukin musiikkiin – Irina Jacobson ja Aleksei Mironov
  16. ”Poljotnyi vals” (Lentovalssi) Shostakovitshin musiikkiin – Ninel Kurgapkina ja Boris Bregvadze

– Mia Öhman lähteistä kooten ja kääntäen 23.3.2022