JOHN TRAVOLTA 70 V & 70 MM: STAYING ALIVE (1983)

John Travolta 70 v & 70 mm: Staying Alive
Ohjaaja
Sylvester Stallone
Henkilöt
John Travolta, Cynthia Rhodes, Finola Hughes
Maa
USA
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
70 mm
Ikäraja

Varsinaisen 70-vuotispäivän kunniaksi tarjolla 70-millistä filmiä! Saturday Night Feverin tarina jatkuu viittä vuotta myöhemmin valoisimmilla kujilla, joilla entinen diskokingi etsii mahdollisuutta breikata Broadwaylla. Ohjaaja Sylvester Stallone kuvaa tanssissa sitä puolta mitä parhaiten ymmärtää: atleettisuutta ja fyysistä suorittamista.

***

Tony Manero (John Travolta) palaa tanssilattialle! Saturday Night Feverin verraton hustle-taituri on kulttiklassikon jatko-osassa asettunut Manhattanille. Menestys ei kuitenkaan ole langennut brooklynilaispojan tielle ihan niin automaattisesti kuin mitä mies olisi odottanut – Broadwaylle haikailevan solistin on heitettävä keikkaa tanssinopettajana. Tyttöystävä Jackie (Cynthia Rhodes) menestyy paremmin ja hän onnistuu järjestämään myös Tonylle tilaisuuden uuden shown koetanssiin. Tony saa sivuroolin, josta voi ponnistaa vieläkin pitemmälle, mutta miten on tosi rakkauden laita? Mies kun on iskenyt silmänsä esityksen kovapintaiseen diivaan, Lauraan (Finola Hughes), jolle töröhuulinen tanssipartneri on jo jonkin aikaa ollut pelkkä seksilelu.

Staying Alive on kiehtova esimerkki kaikesta siitä, mikä voikaan mennä pieleen yritettäessä ratsastaa kertaalleen lypsetyllä menestyksellä. Alkuperäisen ’lauantai-illan huuman’ jälkeen ennätti vierähtää kokonaista viisi vuotta, ennen kuin Travolta ja – yllättäen – ohjaajaksi kiinnitetty Sylvester Stallone palasivat Maneron tarinan pariin. Puolen vuosikymmenen odotus osoittautui liian pitkäksi; aikakausi oli muuttunut, 70-luvun sittenkin sympaattinen keinokuitulook oli vaihtunut kasarimuodin höpsöihin otsapantoihin ja neon-trikoihin. Edes varmaksi luultu musiikki ei enää toiminut; ykkösosassa kultasuoneen iskenyt Bee Gees ei onnistunut herättämään Staying Aliven soundtrackia eloon. Ohjaaja Stallonen Frank-veljen säveltämä syntikkapop ei myöskään auttanut asiaa, päinvastoin.

Jatko-osasta puuttuu myös kokonaan Saturday Night Feverin eloisa miljöön kuvaus, sen intohimoinen katse urbaaniin yhteisöön ja eritoten nuoriin. Staying Alive ei onnistu kasvamaan yksittäisiä kohtauksia suuremmaksi kokonaisuudeksi, vaan se jää kiinni ajankohtansa (nykynäkökulmasta melko pöyristyttäviin) muoti-ilmiöihin. Ykkösosassa Stephanie Manganoa esittänyttä Karen Lynn Gorney’a ei häntäkään tavata Staying Alivessa, mikä on sääli. Kritiikki kun ei ole säästellyt sivuroolien naisesiintyjiä: Cynthia Rhodesin Jackieta on luonnehdittu ’käveleväksi unilääkkeeksi’ ja Finola Hughesin Lauraa mm. ’köyhän miehen Joan Collinsiksi’.

Staying Alive kiinnostaa John Travoltan ja Sylvester Stallonen epätodennäköisenä yhteistyönä. Stallone ohjaa elokuvaa kuin Rockyn jatko-osia konsanaan, eikä sähköistä kontaktia tarinan tähteen pääse syntymään. Travoltan Tony ei juurikaan muistuta aikaisempaa minäänsä, ja jopa tavaramerkinomaisen Brooklyn-aksentin ylläpidon kanssa on vähän niin ja näin. Musiikin ajoituksessa on paljon toivomisen varaa. Toisaalta ohjaajan ällistyttävä tyylitajuttomuus synnyttää tahattoman koomisia kohtauksia, joiden myötä Staying Alive saattaa vielä jonain päivänä saavuttaa todellisen ’kulttikalkkunan’ maineen.

– 22.6.2004 OH