ARISTOKATIT (1970)

The AristoCats
Ohjaaja
Wolfgang Reitherman
Maa
USA
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
animaatio Pariisin kissoista * vuoden 1994 suomeksi puhuttu versio
Ikäraja

Pariisin porvarikisut päätyvät pahoille teille, vaarojen ja jazzin täyteiseen seikkailuun, kun hovimestari Edgar kuulee emäntänsä jättävän omaisuutensa hänen sijastaan kissaperheelle. Tunnelmallisen, kommelluksia vilisevän animaation jokainen hahmo on veikeä tapaus, niin eläimet kuin ihmisetkin.

***

Aristokatit oli Disney-yhtiön ensimmäinen pitkä animaatioelokuva, joka tehtiin valmiiksi ilman Walt Disneytä. Se oli valmisteilla neljä vuotta, budjetti ylitti neljä miljoonaa dollaria, ja 35 animaattoria laati sitä varten yli 325.000 piirrosta. Elokuvan 20 pääjaksossa oli 1125 erillistä kohtausta, joita varten tarvittiin 900 maalattua taustaa.

Tarina kertoo rotukissa Herttuattaresta, jolla on kolme pentua nimiltään Toulouse, Berlioz ja Marie. Ahne hovimestari Edgar kidnappaa ne aikeenaan anastaa perintö, jonka Madame Bonfamille -vainaa on testamentannut kissaperheelle. Tilanne tuntuu toivottomalta, kunnes kissat tutustuvat rentoon kujakissaan nimeltä Thomas O’Malley. Kissat kokevat monta seikkailua paluumatkalla Pariisiin, ja lopulta kujakissajengi sekä Roquefort-hiiri tulevat O’Malleyn avuksi pelastamaan Herttuatarta ja sen pentuja.

George Bruns toi elokuvan musiikkiin ranskalaista sävyä käyttämällä musette-hanuria. Hänen huomattava jazzkokemuksensa tuli myös hyvään käyttöön elokuvassa, jonka keskeisiin jaksoihin kuuluu kohtaaminen Hotti-katin jazzyhtyeen kanssa. Jo eläkkeelle vetäytynyt Maurice Chevalier ylipuhuttiin tunnuslaulun esittäjäksi.

– Lähteenä Dave Smith: Disney A to Z – The Official Encyclopedia (1996) AA 29.3.2001, päivitys 20.4.2008