THE GAME – OLETKO VALMIS PELIIN? (1997)

The Game/The Game – är du redo för spelet?
Ohjaaja
David Fincher
Henkilöt
Michael Douglas, Sean Penn, James Rebhorn, Deborah Kara Unger
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
128 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Seitsemän-elokuvan kissa-hiiri -leikki jatkuu hitchcockmaisessa trillerissä, jossa päähenkilö on jahdatun roolissa. Ikäkriisiä potevalla liikemiehellä (Douglas) on kaikkea mitä rahalla saa. Syntymäpäivänään hän saa veljeltään elämyspaketin, joka johdattaa hänet elämänsä vaarallisimpaan seikkailuun.

***

Michael Douglas esittää Nicholas Van Ortonia, pihiä ja yksinäistä sanfranciscolaista sijoituspankkiiria, jonka elämä tuntuu jäljittelevän 48-vuotiaana itsemurhan tehneen isänsä askelmerkkejä. Nyt Nicholaksen omana 48-vuotispäivänä, hänen huoleton pikkuveljensä Conrad (Sean Penn) saapuu kaupunkiin ja antaa ”miehelle, jolla on jo kaikkea” erityisen lahjan.

Nicholas saa lahjakortin Consumer Recreation Services -yrityksen palveluihin, joka rakentaa jokaiselle osallistujalleen yksilöllisesti räätälöityjä pelejä. Tarkkojen tutkimusten ja testien jälkeen CRS osaa määritellä tarkkaan mitä kultakin asiakkaalta puuttuu, joten he voivat tarjota juuri oikean kokemuksen.

Testien jälkeen Nicholasin turvallinen elämä alkaa suistua raiteiltaan kun CRS ryhtyy kylvämään hänen elämäänsä monimutkaisia kepposia, joista tulee nopeasti haitallisia ja hengenvaarallisia. Hiljalleen Nicholas alkaa epäillä että CRS haluaa varastaa hänen omaisuutensa ja tappaa hänet. Vainoharhainen ja hitchcockmainen väärän miehen pakomatka voi alkaa.

Aikalaiskritiikit vertasivat The Game -elokuvaa Hitchcockin tuotannossa sekä Vaarallinen romanssi (1959) -elokuvaan että Vertigo – Punainen kyynel (1958) -elokuvaan. Sight & Sound vertasi elokuvaa postmoderniksi versioksi Vertigosta, jonka Fincher allekirjoitti vasta nähtyään elokuvan uudestaan ja alkukohtauksen, jossa vanha ystävä houkuttelee James Stewartin hahmon seuraamaan tämän vaimoaan.

Fincher itse on kuvaillut ja verrannut elokuvaa eräänlaiseksi uudeksi versioinniksi Saiturin joulusta. Michael Douglasin hahmo oli ensiksi kirjoitettu muistuttamaan enemmän hänen aikaisempaa raha-ahnetta Wall Street (1987) -elokuvan hahmoa Gordon Gekkoa, mutta Fincher halusi hänestä masentuneemman ja yksinäisemmän. Elokuva on lopulta eristäytyneen ja itsetuhoisen saiturin uudelleensyntymä.

Erikoistehosteiden ja musiikkivideoiden parissa työskennelleelle The Game oli jälleen uusi haaste. Fincher oli ohjannut varsin nuorena jo Alien-sarjan kolmannen osan, mutta nyt kyseessä olisi näyttelijätyön ja käsikirjoituksen monitasoisempi haaste. Jokainen kohtaus sisältää paljon valheita ja vääriä johtolankoja, joiden takia Fincher kuvaili ohjaamista ja fokuksen keskittämistä erittäin työlääksi.

Fincherin oma tuotantoyhtiö Propaganda Films toimi yhtenä tuottajana, jonka takia elokuvan loppukohtauksessa vilahtaa yksi tuotantoyhtiön parhaista musiikkivideo- ja mainosohjaajista, tuleva Oscar-voittaja Spike Jonze.

– Eri lähteiden mukaan Otto Kylmälä 2020