MIMIC – ÄÄRETÖN VAARA (1997)


Del Toron ensimmäisen Hollywood-tuotanto tuo oman hirviömäisen lisänsä epidemiaelokuvien jatkumoon. Alien-saagan veroisia kohtauksia sisältävässä elokuvassa tutkija kehittää myrkyn kaupunkia riivaavia ja lapsia tappavia koppakuoriaisia vastaan. Kolme vuotta myöhemmin tutkijan kehittämän torjunta-aineen synnyttämät pedot palaavat kylvämään tuhoa aiempaa kauheampina.
***
Edesmennyt elokuvakriitikko Robert Ebert saattoi hyvinkin olla sarkastisella päällä, kun hän kirjoitti Guillermo del Toron Mimic – äänetön vaara -elokuvan olevan ”täsmälleen sama elokuva kuin Event Horizon, joka on täsmälleen sama elokuva kuin The Relic, joka monen muun elokuvan tavoin polveutuu The Alienista, joka itsessään oli kauhutradition hyvin toteutettu lapsi”.
Kuulu elokuvakriitikko vertasi Mimiciä tietysti niihin sadoissa luettaviin elokuvatarinoihin, jotka muodostavat tietyn kaavan. Aluksi pseudotieteellinen ryhmä saa toiminnallaan aikaan sarjan tapahtumia. Nämä johtavat päähenkilön/päähenkilöt äärimmäisen tukaliin tilanteisiin, joihin puolestaan liittyy joku aiemmin ihmisille tuntematon hirviö, joka taas tietysti tulee esille piiloistaan vain niillä tavoilla, jotka ovat yksinomaan erikoistehosteet taitavien teknikoiden tietämiä.
Kaavan yleisyyden vuoksi Ebert totesi tällaisten elokuvien viihdearvon vertautuvan aina toimivaan huvipuiston kummitusjunaan. Hyvä puoli asiassa on se, että Mimicin ohjanneen Guillermo del Toron tyylikkyys ja näkemys visuaalisesta toteutuksesta tekee elokuvasta huomattavasti keskivertoa vaikuttavamman ja pelottavamman. Mimic on enemmän kuin elokuva, josta voi sanoa, että ”aina se vaan toimii”.
Erityisesti on kiitettävä ohjaajan taitoa kuvata – tai paremminkin luoda näkyville – maanalaisia verkostoja ja niiden solmukohtia tavalla, joka eroaa edukseen vakiokaavaelokuvien tylsistä tunnelivaelluksista. Nyt tästä ei ole pelkoa. Tarinassa riittää myös paljon kiintoisia yksityiskohtia.
Elokuvan tarinassa torakat levittävät New Yorkissa ruttoa, joka tappaa erityisesti lapsia. Tieteentekijät kehittelevät torakalle vihollisen, joka hävittääkin alkuperäisen uhan. Mutta luotu ötökkä jatkaa omaa evoluutiotaan joka tuo sille uusia puolia…
– Jari Sedergren 2020