THE MAD MAGICIAN 3D (1954)

Ohjaaja
John Brahm
Henkilöt
Vincent Price, Mary Murphy, Eva Gabor
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
72 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
3D
Ikäraja

”3D:n kuninkaaksikin” tituleerattu Price esittää kostonhimoista taikatemppujen kehittelijää, jonka kutkuttavat kikat kääntyvät kauhuksi, kun asiat eivät enää mene hänen mielensä mukaan. Ohjelmassa mm. pään poikki sahaamista ja livekrematointi!

***

1953 Warner Bros teki uudelleenfilmatisoinnin 1930-luvun alun kauhuelokuvastaan Mystery of Wax Museum (1933). Ensimmäinen Hollywoodin ison studion tuottama 3D-elokuva House of Wax kuvattiin Technicolorin väreissä ja Natural Vision 3D – menetelmällä. NaturalVision oli yksi monista 1940-luvun 3D-järjestelmistä, jotka juurikaan eronneet toisistaan. Paradoksaalisesti menestykseksi muodostuneen elokuvan ohjasi yksisilmäinen André de Toth. House of Wax oli menestys, joka synnytti Hollywoodin studioiden keskuudessa pienoisen 3D-boomin.

Columbian ensimmäiset 3D-elokuvat olivat lännenelokuvia, lajityyppi, jossa studiolla oli entuudestaan vahva rutiini. Columbia aloitti 1953 ensin levittämällä isojen studioiden ulkopuolella tehtyä kolmiulotteista independent-elokuvaa Fort Ti (ohjaus William Castle). Samana vuonna ensi-illassa jo oli myös oma tuotanto, The Stranger Wore a Gun, jonka pääroolissa näytteli studion vakiohahmo Randolph Scott. Valkokankaalle pääsivät myös Gun Fury ja Nebraska ja 1944 kolmiulotteisuutta uskallettiin kokeilla jo muissakin lajityypeissä (Miss Sadie Thomson ja Drums of Tahiti.)

Columbian viimeinen panos 1950-luvun lyhyeen 3D-boomiin oli Mad Magician, jolla pyrittiin uusintamaan House of Waxin yllätysmenestys. Päärooliin kiinnitettiin Waxissa vaikuttavasti näytellyt Vincent Price ja käsikirjoittajaksi valikoitui samaisen elokuva käsikirjoittaja Crane Wilbur. Värien sijaan sen sijaan Mad Magicianissa tyydyttiin vaikuttavaan mustavalkokuvaukseen.

Vuosisadan vaihteessa illuusion mestari Don Calico tekee ja suunnittelee vaikuttavia trikkejä tunnetuille taikureille. Hän aikoo kuitenkin aloittaa oman uransa käänteentekevällä trikillä, jossa hän katkaisee apulaisensa pään. Gallicon työnantaja Ormond kuitenkin julmistuu ja lopettaa shown ennen kuin ehtii alkaakaan. Galico sanoo kehittäneensä temppua vapaa-ajallaan, mutta johtaja vetoaa sopimukseen jonka mukaan hän omistaa kaiken mitä Galico luo. Lisäksi Ormond on viekoitellut Don Calicon vaimon. On Calicon koston aika.

Mad Magicianin 3D-kuvaus on sofistikoituneen hillittyä. Elokuvassa on vain muutamia taikuri Don Calicon otoksia, jotka on suunnattu suoraan kohti katsojaa – hillittömimpänä kohtaus jossa Price kääntää puutarhan kasteluletkun yleisöä kohti. Terävässä mustavalkokuvauksessa syvätarkkuutta ja syvyyttä korostaviin kuvakompositioihin on kiinnitetty huolellista huomiota. Elokuvaan ei kaivannut väriä. Syvyysulottuvuus on 1950-luvun amerikkalaisen 3D-kuvauksen parhaimpia esimerkkejä, mahdollisesti selkein ja terävin kaikista.

– John M. Millerin (TCM) ja muiden lähteiden pohjalta Pasi Nyyssönen 10.4.2014