THE KIRLIAN WITNESS (1978)

Ohjaaja
Jonathan Sarno
Henkilöt
Nancy Snyder, Nancy Boykin, Joel Colodner
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
89 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Hohdokkaita ”auroja” taltioinut Kirlian-valokuvaus ja teoriat kasvien salaperäisistä voimista olivat 1970-luvun keskeistä rajatietoa. Ilmiöt kohtaavat New Yorkiin sijoittuvassa independent-elokuvassa, jossa kasvit ovat murhamysteerin todistajia. Michelangelo Antonionin Blow-Up on innoittanut vähäeleisen aavemaista tyyliä.

***

Newyorkilainen kukkakauppias Laurie (Nancy Boykin) uskoo kykenevänsä kommunikoimaan kasvien kanssa. Laurie löytyy murhattuna, ja hänen sisarensa, valokuvaaja Rilla (Nancy Snyder) alkaa tutkia tapausta, jonka ainoa todistaja on huonekasvi. Kasvien salattu elämä -kirjaan perehtyminen ja energioita taltioiva kirlian-valokuvaus auttavat pääsemään murhaajan jäljille.

Jonathan Sarnon esikoiselokuva The Kirlian Witness yhdistää murhamysteeriin 1970-luvulla suosittuja oppeja kasvikunnan kätketystä hermostotyyppisestä kapasiteetista. Peter Tompkinsin ja Christopher Birdin menestyskirja Kasvien salattu elämä (Otava, 1975) yllytti ihmisiä puhumaan huonekasveille. Tompkinsin ja Birdin teoriat kohtaavat elokuvassa neuvostoliittolaisen Semjon Kirlianin kehittämän valokuvaustekniikan, jolla sähkökentälle altistettuja kohteita voi taltioida värikkäästi hehkuvina kuvioina. Säteilevän näköiset kasvien lehdet ovat tyypillistä kirliankuvastoa. Ajatus näkymättömien ”aurojen” tai ”bioenergioiden” tekemisestä näkyväksi on kirliankuvauksen keskeinen vetonaula, vaikka luonnontiede on riisunut mystiikkaa ilmiön ympäriltä.

Kirlian-visioiden yhdistäminen liikkuvaan kuvaan on ollut harvinaista, mutta 1970-luvun lopulla kasvimystiikan odotettiin hetkellisesti nousevan elokuvatrendiksi. Apokalyptiseen maalailuun kallistuvan Hellströmin kronikka -hyönteisdokumentin tekijä Walon Green ohjasi Tompkinsin ja Birdin kirjasta elokuvaversion The Secret Life of the Plants (1978), jossa Stevie Wonderin kasvilaulut säestävät luonnon ihmeitä. Paramount kiinnostui sekä The Kirlian Witnessistä että The Secret Life of the Plantsista ja hankki molempien levitysoikeudet. Jakelu jäi kuitenkin satunnaiseksi ja niukaksi, ja elokuvista muodostui harvinaista kulttitavaraa.

”Antonionin Blow-Up on selvästi ollut keskeinen esikuva Sarnon ensimmäiselle kokoillan elokuvalle”, tulkitaan Michael J. Weldonin hakuteoksen Psychotronic Encyclopedia of Film (Ballantine Books, 1983) arviossa, jonka mukaan kyseessä on ”kiehtova, tunnelmallinen trilleri”.

Elokuussa 2019 The Kirlian Witness esitettiin Los Angelesissa osana kauhuelokuvatutkija Kier-La Janissen luentosarjaa Murder Season: Crime-Solving Plants and Other Vegetal Horrors.

”João Fernandesin kauniisti kuvaama The Kirlian Witness on mittasuhteiltaan dendriittinen kasvitieteellinen trilleri ja pienen mutta rikkaan puutarhanhoitokauhun kaanonin keskeinen teos”, esittelyteksti toteaa.

– Lauri Lehtinen 9.2.2023