LOMA ROOMASSA (1953)

Roman Holiday/Prinsessa på vift
Ohjaaja
William Wyler
Henkilöt
Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert, Hartley Power
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
119 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Loma Roomassa hurmasi maailman tarinalla palatsistaan karanneesta prinsessasta, joka kohtaa jenkkireportterin (Peck). Elokuva teki Audrey Hepburnista tähden. Tarinan kirjoitti Hollywoodin mustalistalainen Dalton Trumbo julkisivun turvin.

***

Hollywood-veteraani William Wylerin (1902–1981) vuonna 1953 ohjaamasta elokuvasta Loma Roomassa tuli klassinen ja ikimuistoinen monesta syystä. Se oli lajityypissään romanttisena komediana edelläkävijöitä. Sellaisena se on ihastuttava, kiehtova ja erittäin älykäs, tarinaltaan lisäksi vetoava. Ennen kaikkea Loma Roomassa esitteli koko maailmalle vielä tuolloin tuiki tuntemattoman Audrey Hepburnin, josta tuli välittömästi tähti ja seurattu muoti-ikoni. Elokuva keräsi peräti kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti niistä kolme: parhaan naispääosan (Hepburn), parhaan puvustuksen (Edith Head) ja parhaan käsikirjoituksen Oscarit. Dalton Trumbo, Hollywoodin mustalistalainen osallistui salaa käsikirjoitukseen ja palkinto ojennettiin hänen leskelleen vasta vuonna 1993. Audrey Hepburn sai suorituksestaan myös Baftan ja Kultaisen maapallon.

Audrey Hepburn esittää elokuvassa nuorta ja loistokasta, nimeämättömän maan kuninkaallista, prinsessa Annia. Prinsessa on kiertämässä Euroopan kaupunkeja hyväntahdon kiertueella ja on Roomassa väsymispisteessä. Saadessaan hermoromahduksen tiukan aikataulun keskellä, hänelle annetaan rauhoittava piikki. Mutta yön tullen Ann näkee Rooman yön kutsuvat valot palatsin ikkunasta ja päättää karata, päätyen puistonpenkille Via dei Fori Imperialin lähettyville. Ann kohtaa siellä amerikkalaisen lehtimiehen, Joe Bradleyn (Gregory Peck), joka vie Annin asuntoonsa. Aamulla Joe havahtuu Annin henkilöllisyydestä ja päättää valokuvaajaystävänsä (Eddie Albert) avulla saada jymyuutisen pomolleen. Loma Roomassa seuraa pitkälti Joen ja Annin suhteita, heidän lähentyviä välejään, kun he viettävät aikaa toistensa kanssa ympäri Roomaa.

Yksi elokuvan onnistumisen tärkeimmistä tekijöistä on sen roolitus. Pääosan esittäjänä Peck osoittautuu täydelliseksi partneriksi hurmaavalle Hepburnille. Unohtumattominta elokuvassa on juuri Audrey Hepburn, jossa yhdistyvät klassinen kauneus, helposti lähestyttävä olemus sekä toisaalta myös naapurintyttömäisyys ja keimailevaisuus. Elokuvassa kaksi maailmaa kohtaa toisensa: nuori viaton prinsessa tapaa herrasmiesmäisen charmikkaan maailmanmiehen. Kaksi puoleensavetävää päähenkilöä eri lähtökohdista, eksoottinen ympäristö, häivähdys kuninkaallista loistoa ja kujeileva, kapinallinen luonne tekevät romanttisesta komediasta lähes täydellisen.

Loma Roomassa muistetaan näyttelijöiden, hahmojen ja juonen lisäksi myös siitä, että se kuvattiin täysin aidoilla kuvauspaikoilla, Cinecittàn studioissa ja pitkälti Rooman keskustan kuuluisilla nähtävyyksillä. Yksi elokuvan päähenkilöistä oli siis Rooman kaupunki. Turistiksi mukaan pääsevälle katsojalle tulevat tutuiksi niin Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Espanjalaiset portaat, Tiberjoki, Totuuden suu kuin Colosseumkin sekä kaupunkikuva kahviloineen ja vespa-ajeluineen. Lisäksi monet italialaiset sivuosanesittäjät pienissä rooleissaan antavat oman aidon mausteensa kokonaisuuteen. William Wyler halusi kuvata elokuvansa ehdottomasti Roomassa, mutta Paramount Pictures oli alun perin ehdottanut Hollywoodia kuvauspaikaksi. Siirryttäessä Roomaan elokuva jouduttiin tekemään pienemmällä budjetilla, Technicolor-väreistä luovuttiin ja siirryttiin mustavalkokuvaukseen.

Ohjaajaksi oli suunniteltu ensisijaisesti Frank Capraa, joka havitteli Cary Grantia ja Elizabeth Tayloria pääosiin, tarkoituksena tehdä uusintaversio Tapahtuipa eräänä yönä -teoksestaan. Ennen kuin Wyler varmistui elokuvantekijäksi, George Stevensin piti olla ohjaamassa elokuva. Wyler halusi prinsessa Annin rooliin ensisijaisesti Jean Simmonsin tai Suzanne Cloutierin. Myös Elizabeth Tayloria mietittiin edelleen osaan. Thorold Dickinson teki koe-esiintymisen nuoren ja tuntemattoman Hepburnin kanssa ja lähetti sen Wylerille. Wyler piti vielä uuden koe-esiintymisen, joka tosin tehtiin ilman Wyleria, apulaisohjaajan valvonnassa. Kun ohjaaja huusi legendaarisessa kuvauksessa poikki, kameramies jättikin kameran pyörimään ja materiaalilla ilmeni näyttelijättären luonnollinen ja valloittava olemus. Salaa kuvattu osuus auttoi häntä roolin saamisessa ja pohjusti Audrey Hepburnin tien tähteyteen, yhdeksi aikojemme tunnetuimmista elokuvanäyttelijöistä.

– Derek Winnertin (Classic Movie Review 44), Scott Anthonyn (A Film to Remember: ”Roman Holiday”), The Ace Black Blogin ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 23.1.2019