KEDON KUKKASET (1963)


Erämaan läpikulmatkalla oleva Homer tutustuu pieneen Euroopasta paenneiden nunnien seurakuntaan. Nunnat palkkaavat hänet korjaamaan paikkoja ja lopulta rakentamaan kappelin. Täydelliset vastaparit taistelevat löytääkseen yhteisen sävelen tässä sydäntä lämmittävässä draamakomediassa, jonka ansiosta Poitierista tuli ensimmäinen pääosa-Oscarin voittanut tummaihoinen näyttelijä.
***
Keikkatyöläisenä itseään elättävä Homer Smith (Sidney Poitier) joutuu autonsa kanssa ongelmiin autiomaassa – kuvauspaikkana oli Tucson, Arizona. Jäähdyttäjä kaipaa vettä ja onneksi sitä on saatavilla läheisellä tilalla. Sitä miehittää viiden nunnan eurooppalaisperäinen, ilmeisesti itäisestä Saksasta peräisin oleva kolonna, johtajanaan topakka Äiti Maria (Lilia Skala). Sisaret puhuvat vain saksaa, Maria sentään jonkin verran englantia. Homer päätyy lopulta pitkään emmittyään auttamaan tilan katon korjauksessa ikään kuin korvauksena saamastaan vedestä.
Kun yli 50 elokuvan uran tehnyt Sidney Poitier kuoli 94-vuotiaana, Kedon kukkaset mainittiin yleisesti näyttelijän päätöistä ensimmäisenä, eikä ihme sillä loistelias näyttelijätyö on kestänyt aikaa. Poitier sai roolityöstään pääosan Oscarin ensimmäisenä afroamerikkalaisena näyttelijänä. Kedon kukkasissa ei vältellä hienovaraisesti mutta selkeästi esiintuotuja rotu- ja etnisiä jännitteitä. Mustuudesta oli 1960-luvulle tultaessa tullut ylpeyden aihe ja meksikolaissiirtolaisten heikko asema oli tullut esille viimeistään 1950-luvun merkkielokuvissa. Kedon kukkaset etsii aktiivisesti näistä periaatteessa sorretussa asemassa olevista ryhmistä itsetietoisuutta, ylpeyttä ja kykyä positiiviseen toimintaan. Tämä ei estä rivien välistä tuomaan esille, jos ei muualle niin katsojan mieleen, myöskään ilmipoliittisia tulkintoja.
Puhe kedon kukkasista perustuu Jeesuksen pitämään Vuorisaarnaan (Raamatusta Matteuksen ja Luukkaan evankeliumin mukaan). Kun baptisti Homer yrittää nostaa hänelle kuuluvaa palkkaa vetoamalla Raamatun kohtaan, jossa työmies on palkkansa ansainnut, katolinen Äiti Maria kaivaa jättimäisestä Raamatustaan vastasitaatin: ”Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää.” Maallisesta mammonasta ei ole lohdutusta, tärkeät asiat ovat muualla.
Pitkän televisiouran tehneelle Ralph Nelsonille Kedon kukkaset oli vasta toinen pitkän elokuvan ohjaus. Triviatietoon kuuluu, että kun musiikkikorvattomana tunnettu Sidney Poitier laulaa sisarten kanssa laulua ”Amen”, sen esittää kappaleen säveltäjä Jester Hairston. Ohjaaja Nelson itse esiintyy kreditoimattomana hra Ashtonin roolissa.
– Jari Sedergren 2022