GIGI (1949)

Coletten pienoisromaaniin perustuvan Gigin ensimmäisen filmatisoinnin kirjailija käsikirjoitti dialogeineen itse. Belle Époque -kauden tarinassa nuorta neitoa (Delorme) koulutetaan kurtisaanin rooliin. Sukupuolittuneita asetelmia luotaavaa Gigiä on pidetty yhtenä ensimmäisistä feministisistä ranskalaiselokuvista. Sittemmin tarina on filmatisoitu useasti.
***
Coletten pienoisromaani Gigi ilmestyi vuonna 1944. Ensimmäinen, vähemmän tunnettu elokuvaversio siitä valmistui viittä vuotta myöhemmin. Asialla oli kirjallisuusfilmatisointeihin erikoistunut, kolmatta näytelmäelokuvaansa tekevä Jacqueline Audry, ensimmäinen elokuvalalla ohjaajana menestynyt nainen toisen maailmansodan jälkeen. Yhtä harvinaista ei ole se, että myös elokuvan leikkaaja oli nainen, Nathalie Petit-Roux.
Audry oli työskennellyt assistenttina kuuluille ohjaajille kuten Jean Delannoy, G. W. Pabst ja Max Ophüls ja ohjannut ensimmäisen lyhyen elokuva Le Feu de paille vuonna 1943. Ensimmäinen filmi, Les Malheurs de Sophie (1946), joka perustui herttuatar de Ségurin romaaniin, kiellettiin “poliittisesti sopimattomien” mellakkakohtausten vuoksi. Sen kopiota ei ole löydetty. Rahoitusta oli jatkossa vaikea löytää, mutta Sombre dimanche (1948) voitiin saattaa valkokankaalle pari vuotta myöhemmin.
Sen jälkeen Audry ohjasi kolme Coletten teksteihin perustuvaa elokuvaa, jotka olivat Gigi (1949), Minne (1950) ja Mitsou (1956), Kaikissa niissä näytteli pääosaa Danièle Delorme. Elokuvasensuuri lyhensi avioliitton ulkopuolisia suhteita käsitellyttä Mitsouta rajulla kädellä. Kun mukaan laskee lesborakkautta kuvanneen elokuvan Olivia (1951), Audrya voi pitää aikansa radikaalina ja konservatiivisen yhteiskunnan kontroversiaalisena elokuvaohjaajana, ehkäpä jopa feministisenä.
Audryn Gigi on komedia. Vuoden 1900 Pariisiin sijoittuvassa elokuvassa nuori, kohta täysi-ikäiseksi tuleva tyttö, on perheensä koulutuksessa: hänestä on määrä tulla kurtisaani. Gigi itse tajuaa, että hän on rakastunut läheiseen perheystävään Gastoniin, joka on aina tehnyt kaikkensa Gigin puolesta. Parin yhteensaattaminen oli kuitekin ajan käytäntöjen puitteissa kaikkea muuta kuin helppoa. Realismin vaateet tajuava isoäiti ja sosiaalinen ihme täti auttavat paria tavoitteessaan. Herkkä rakkaus ja sopiva huumori siivittävät tätä Gigin ensimmäistä versiota. Kuuluisin versio Gigistä on Audrey Hepburnin tähdittämä ja Vincent Minnellin ohjaama Oscareita kahminut musikaali vuodelta 1958.
– Jari Sedergren 2019