THE BLAZING SUN (1953)

Siraa fil-wadi
Ohjaaja
Youssef Chahine
Henkilöt
Faten Hamama, Omar Sharif, Hamdi Gheit
Maa
Egypti
Tekstitys
English subtitles
Kesto
105 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Chahine näyttää luokkakonfliktin maanviljelijöiden ja säälimättömän yläluokan välillä. Pääosassa nähdään ensi kertaa Egyptin tunnetuin julkkispariskunta, Faten Hamama ja roolia varten kaduilta löydetty Omar Sharif ensimmäisessä roolissaan. Vauhdikkaita juonenkäänteitä ja äärimmäisen visuaalista kerrontaa sisältävä elokuva hipoo täydellisyyttä.

***

Youssef Chahinen The Blazing Sun, tunnettu myös nimellä The Struggle in the Valley, on melodraama nuoresta maatalousinsinööristä Ahmedista, joka rakastuu rikkaan maanomistajan, pashan, tyttäreen Amaliin. Pasha itse ei pidä Ahmedin radikaaleista uudistuksista.

Yleisemmällä tasolla rappeutuva aristokratia saa vastavoimakseen nousevan työväenluokan. Näkemys ei ollut egyptiläisessä elokuvassa uusi, sillä suuntauksena oli jo pitkään ollut osoittaa empatiaa yhteiskunnan marginalisoitujen ryhmien puolesta: esimerkiksi The Will (1939) tai The Black Market (1946) olivat suorastaan antikapitalistisia, Children of the Poor (1942), The Son of the Blacksmith (1944) ja Master Madiha (1950) edustanevat sen sijaan enemmänkin populistista kritiikkiä.

Joka tapauksessa Chahinen elokuva ilmestyi pari vuotta Nasserin sosialistisen vallankumouksen jälkeen aikana, jolloin uudet tuulet puhalsivat koko yhteiskunnassa. Se toi pintaan myös paitsi luokkien väliset ristiriidat myös konfliktinarat kysymykset modernisaatiosta ja perinteistä. Tyylillisesti elokuva johtaa ajattelemaan lähinnä neorealismia. The Blazing Sun menestyi hyvin myös Egyptin ulkopuolella, sillä Chahinen kuudes elokuva neljässä vuodessa oli jo toinen, joka tuli valituksi Cannesin kilpasarjaan. Se oli samalla suosituimpia elokuvia 1950-luvun alun Egyptissä.

Näyttelijäkunnasta nykyisin tutuin lienee Omar Sharif, jonka valkokangasdebyytti elokuva oli. Omana aikanaan vetovoimassa kyse ei ollut vain Omarista vaan myös hänen vastanäyttelijästään ja tosielämän aviovaimostaan Faten Hamamasta.

– Jari Sedergren 2019 lähteenään Malek Khourin teos ”The Arab National Project in Youssef Chahine’s Cinema” (2010)