THE SUN ALSO SHINES AT NIGHT (1990)

Il sole anche di notte
Ohjaaja
Vittorio Taviani, Paolo Taviani
Henkilöt
Julian Sands, Charlotte Gainsbourg, Massimo Bonetti
Maa
Italia/Ranska/Saksa
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
113 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Leo Tolstoin Isä Sergius -kertomukseen perustuva elokuva kertoo 1700-luvun aatelismiehestä Sergiosta (Sands), joka on menossa naimisiin herttuattaren (Kinski) kanssa. Saatuaan tietää, että herttuatar oli aikaisemmin kuninkaan rakastajatar, Sergio kääntää selkänsä yhteiskunnalle ja ryhtyy jumalanpalvelijaksi.

***

Leo Tolstoin tarina Isä Sergiuksesta syntyi jo 1800-luvun lopulla ja suomennettiinkin 1911. Siitä tuli klassikko, jonka tarina (ja päähahmo) on toistettu moniin elokuviin. Kuuluisin niistä lienee Jakov Protazanovin versio 1918, ohjaajansa tunnetuin teos. Tolstoin tarina on epäilemättä omaelämäkerrallinen: pyrkimys askeettiseen ja yksinkertaiseen elämään on myös hovimaailman kiemuroihin kyllästyneen Isä Sergiuksen tavoitteena, mutta vaikka tavoitteena on vain rakastaa Jumalaa ja ihmistä aidosti, houkutuksia tulvii tarjolle joka puolelta, ei vähiten ystävien tarjoamana.

Tavianien Paolo ja Vittorio -veljesten Italiaan sijoittuvassa muunnelmassa Sergio on aatelismies Espanjan kuninkaan Kaarle III:n alaisuudessa. Päätapahtumapaikka ei kuitenkaan ole Espanja, vaan eteläinen Italia, jossa kaikki kuvaukset suoritettiin. Tämä selittyy sillä, että valistuneena yksinvaltiaana pidetty Espanjan Kaarle III oli vuosina 1735–1759 myös Napolin ja Sisilian kuningas Kaarle VII. (Järjestysnumeroissa pitää olla tarkkana, sillä Parman herttuana ollessaan 1732–1735 hän oli Kaarle I).

Elokuvan tarinassa Sergion (Julian Sands), sotilasuraa tehneen aatelismiehen, on määrä naida aatelisrankissa häntä itseään korkeammalla oleva herttuatar Cristina Del Carpio (Nasstassja Kinski). Sergio on varta vasten asetettu palvelemaan lähellä Napolin valtaistuinta ja järjestetty avioliitto vahvistaisi hänen asemaansa.

Kun Sergio saa tietää, että herttuatar on ollut itsensä kuninkaan rakastajatar, häntä inhottaa kaikki, ei pelkästään suunnitelma vaan koko maailma. Hän vetäytyy sotilasuralta, ryhtyy kirkonmieheksi ja erakoksi ja hylkää koko maailman. Luostarissa häntä kuitenkin lähestyy nainen, joka on valmis käyttämään koko viehätysvoimaansa Sergioon, jonka maine kasvaa kaikkialla, nyt ihmeiden tekijänä. Mutta musertavatko Sergion seksuaaliset tuntemukset vakaumuksen miehen?

 – Jari Sedergren 2019