YHDEKSÄS SYDÄN (1978)

Deváté srdce
Ohjaaja
Juraj Herz
Henkilöt
Ondrej Pavelka, Anna Malová, Julie Juristová, Josef Kemr
Maa
Tšekkoslovakia
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Prinsessa Adriena on sairastunut vakavasti. Opiskelija Martin tarjoutuu parantamaan prinsessan, muttei aavista, että prinsessa on joutunut mahtavan velhon lumouksen valtaan. Velho valmistaa prinsessalle parantavaa eliksiiriä yhdeksän sydämen verestä.

***

Vuonna 1978 Juraj Herz ohjasi kaksi merkittävää satua: Kaunottaren ja hirviön lisäksi seuraavana vuonna ensi-iltansa sai Deváte sdrce (suom. ”Yhdeksäs sydän”). Molemmissa elokuvissa, joita kuvattiin Barrandovin Studio numero kuudessa, käytettiin samoja arkkitehti Labskýn multifunktionaalisia lavastuksia. Itse asiassa tämä tuotannollinen piirre oli käytössä kolmannessakin elokuvassa (Mystery of the Iron City and Cat Prince).

Animaation ystävä saa jo alkutekstien aikana nähtävää, sillä animoidun jakson ”Yhdeksänteen sydämeen” on tehnyt Jan Svankmajer vaimonsa Eva Svankmajerin piirroksista. Filmatessaan Herz jatkaa monista elokuvistaan tutulla barokkimaisella, rikkaalla tyylillään. Sadun teemana on autoritaarisuus ja sen vastustaminen eri muodoissaan.

”Yhdeksännen sydämen” tunnelma on vaikuttavalla tavalla surrealistinen. Elokuvan liikuttavana pääteemana on puhdas rakkaus taikavoimiin yhdistettynä. Tapahtumaympäristönä on kaksi eri maailmaa, ensinnäkin kuolemattomien pelottava maailma, jota johtaa aikahallistaan kreivi Aldobrandini, minkä lisäksi on olemassa toinen, markkinaesiintyjien värikäs ja leikkisä maailma.

Elokuvan tarinassa Martin, vaelteleva opiskelija, joka on opinnoissaan häikäisevän menestyksekäs, saa kuulla prinsessa Adrianan erikoisesta sairaudesta. Välttääkseen velkavankeuden Martin värväytyy yhdeksänneksi vapaaehtoiseksi, periaatteessa selvittämänään kuinka prinsessa voisi parantua. Siinä vaiheessa Martinilla ei ole aavistustakaan siitä, että prinsessan on kaapannut taikavoimien avulla ilkeä astrologi, joka tarvitsee oikeita sydämiä itselleen tärkeän eliksiirin valmistukseen.

– Jari Sedergren 2020