JUHANNUSTANSSIT (1970)

Salamas Midsommardansen
Ohjaaja
Arne Stivell
Henkilöt
Stefan Ekman, Monica Ekman
Maa
Ruotsi
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
86 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
mukana sensuuripoistot

Hannu Salaman kesäillalta ja ördäykseltä tuoksuva kirjallinen sensuuriklassikko uskaltauduttiin saattamaan valkokankaalle länsinaapurissamme, mutta Suomessa elokuvatarkastamo niisti siitä jälleen aimo annoksen ”jumalanpilkkaa” pois. Sensuuripoistot on palautettu KAVIn filmikopioon, joka saa lyhentämättömässä muodossaan Helsingin ensi-iltansa.

Sensuuripoistojen tekstit:

– Ja Jeesus lähti Kapernaumista kolmen lapsen äidin kanssa, pysäytti Mossensa vähän ennen Jerikon tienhaaraa ja poikkesi eukon kanssa tiepuoleen ja sitä paikkaa on siitä alkaen kutsuttu Rabatrabatiksi, se on: kaks aasinhäntää ristissä. Ja Jeesus sanoi jengilleen: oi te uskovat, jos minä en tulisi Jerusalemiin tiineen aasintamman kanssa niin te sanoisitte ettei Jeesus ole Jumalan poika.

– Ja totisesti minä sanon teille, kun tulee päivä niin te huudatte: täällä on Herra ja tuolla on Herra ja joka puolella Herra, mutta te ette enää muista että Jeesus seurustelee vakituiseen tiineen aasintamman kanssa koska Jeesus ei ole mikään tuhkamuna.

– Ja kun Pietari oli laittanut toistakymmentä kuivaa jaloviinaa tuulensuojaan, hän maksoi laskun ja käski portsarin soittaa taksin. Ja tapahtui että kun Pietari pääsi huoran kanssa kämpille, hän ei tuntenut mestaria joka oli loikannut siivelle. Ja katso, he tekivät junan.

– Kun aamu valkeni, Jeesus katsoi Pietaria ja sanoi: katso ihmistä. Ja Jeesus meni kolmesti kuselle mutta Pietari itki niin katkerasti, että hätä meni ohi.

– Ja pyramidin esirippu halkesi kahtia, ja riekaleet heilu kolme päivää tuulessa, ja kaikki kukot kieku niin helvetisti saunankiukaalla, ja haudat levisivät kuin Jokisen eväät, ja Jeesus huusi suurella äänellä: Ollaanko Pispalassa kun on verinen perse ikkunassa.

Aamen.

– Käännös: Maija Keskinen