KUROSAWA-LUENTO (18.6.2022)

Japanilaisen kulttuurin ystävät ry:n kanssa toteutettavalla kesäluennolla la 18.6. japanilaisen elokuvan tutkija Eija Niskanen (MA) puhuu Akira Kurosawan elokuvien tematiikasta sekä Kurosawan tavasta käyttää traditionaalista japanilaista taidetta elokuvissaan.

Luento liittyy Kino Reginan Akira Kurosawa -sarjaan, joka esitetään Kino Reginassa 2.6.–3.9. Akira Kurosawa (1910–1998) on kiistattomasti tunnetuin japanilainen elokuvantekijä ja yksi elokuvahistorian todellisista titaaneista, joka on innoittanut tekijöitä ympäri maailmaa. Hänen suora vaikutuksensa näkyy niin spagettiwesterneissä kuin Star Warsissa, ja ohjaaja itse on ammentanut töihinsä sekä Dostojevskin että Shakespearen teoksista. Kurosawan tuotannosta tekee kestävän hänen lahjakkuutensa käsikirjoittaa humaaneja draamoja ja ilmiömäinen kykynsä ohjata viihdyttäviä toimintakohtauksia.

Luennon jälkeen klo 14 esitetään Ikiru – tuomittu (Ikiru 1952), joka on ohjaajan kompleksinen tutkimusmatka ihmisyyteen ja eksistentialiseen elämänfilosofiaan. Su 19.6. klo 14 esitetään ohjaajan tunnetuimpiin teoksiin kuuluva Seitsemän samuraita (Shichinin no samurai, 1954).

Akira Kurosawa -luento la 18.6. klo 13.10-13.45. Vapaa pääsy.
Akira Kurosawa -sarja 2.6.–3.9. Elokuvakohtaiset esittelyt ja näytösajat löytyvät täältä.